بتن اسفنجی چیست؟

بتن اسفنجی که یک نوع بتن متخلخل است و با نام بتن پوک نیز شناخته می‌شود، کاربرد بسیار زیادی در صنایع ساختمان سازی مناطق سردسیر دارد. همچنین این بتن به راحتی آب را از خود عبور می‌دهد و با حذف ماسه و شن ریزه‌ها، وزن خود را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. بتن پوک دارای مزایا و کاربردهای بسیار متعددی است و بدون این بتن، صنعت ساختمان سازی ممکن است به مشکل بخورد. بر همین اساس در ادامه به بررسی چیستی و مزایا و معایب نوع بتن متخلخل خواهیم پرداخت. پس همراه ما باشید.

بتن اسفنجی چیست؟

بتن‌های اسفنجی یکی از انواع بتن‌های ساختمانی هستند که با نام‌های بتن پوک و متخلخل نیز شناخته می‌شوند. این نوع بتن جزو سبک‌ترین بتن‌های ساختمانی هم به شمار می‌رود. بتن پوک برای اولین بار در کشور سوئد و در سال ۱۹۲۳ تولید شد و سپس در سال‌های متعدد بعدی در باقی کشورها مورد استفاده قرار گرفت. این بتن به دلیل ساختار دوگانه خود و عملکرد عایق بندی که دارد، نسبت به سایر بتن‌ها از برتری برخوردار است.

بتن متخلخل ترکیبی بسیار منحصر به فرد از سیمان، شن، ماسه و آب است. همچنین در بعضی از مواقع برای تولید این نوع بتن از ماسه استفاده نمی‌کنند. سوراخ‌های به هم پیوسته شده بتن‌های اسفنجی باعث می‌شود تا آب به راحتی از میان بتن عبور کرده و مانع کم شدن استحکام بتن‌های اسفنجی شود. این قابلیت باعث می‌شود تا این بتن بهترین سنگ فرش با دوام شود و دوام آن نیز از آسفالت سنتی نیز پیشی بگیرد.

کاربرد بتن پوک چیست؟

بتن‌های اسفنجی کاربرد بسیاری در صنایع مختلف دارند. این بتن‌ها جزو اصلی‌ترین مواد اولیه برای ساخت انواع عایق‌های حرارتی و صوتی و پانل‌های جدا کننده هستند. کاربرد بتن‌ اسفنجی در عایق‌ها باعث باکیفیت‌تر شدن هر چه بیشتر عایق‌های حرارتی و صوتی می‌شود و بر همین اساس است که در عایق‌ها بسیار از این بتن استفاده می‌کنند. شایان ذکر است، استفاده از این نوع بتن در شیب بندی و کف سازی بسیار زیاد است و جزو مواد اصلی به شمار می‌روند.

همچنین از این نوع بتن برای ساخت سازه‌ها به ویژه خانه در مناطق سردسیر بسیار استفاده می‌کنند. یکی از دلایلی که بتن‌های پوک در این صنعت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند، این است که به دلیل یخ زدگی‌های بتن که ناشی از سرمای زیاد است، هیچ مشکلی برای ساختمان به وجود نمی‌آید. از دیگر کاربردهای این بتن می‌توان به زیر سازی چمن‌های استادیوم فوتبال نیز اشاره کرد.

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: قالب بتن

انواع بتن های اسفنجی چیست؟

بتن‌های اسفنجی بر اساس نوعی که تولید می‌شوند، به دو دسته بتن‌های گازی و کفی تقسیم بندی می‌شوند. بعضی از بتن‌های گازی قابلیتی دارند که باعث می‌شود سازه‌ای شوند اما بیشتر بتن‌های گازی، غیر سازه‌ای هستند. بتن‌های اسفنجی کفی در حالت کلی برای عایق‌های حرارتی و پر کردن حفاری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این بتن‌ها که دارای وزن سبکی هستند، از آب، کف و خاکستر بادی تولید می‌شوند. همچنین بتن کفی از سیمان، ماسه و شن نیز مورد تولید خواهد شد.

بتن گازی که با نام بتن هوادار اتوکلاوی نیز شناخته می‌شود، در ساخت بسیاری از سازه‌ها کاربرد دارد. از جمله کاربرد بتن‌ نوع اسفنجی می‌توان به ساخت دیواره‌های جدا کننده اشاره کرد. همچنین از خواص بتن گازی عایق بندی حرارتی و جمع شدگی سمت پایین را نیز می‌توان نام برد. هر کدام از این نوع بتن اسفنجی در شرایط و موارد خاص خود مورد استفاده قرار می‌گیرد و شما نسبت به زمینه کاری خود باید اقدام به خرید و استفاده از این نوع بتن ها کنید.

بتن اسفنجی

 

مزایای بتن متخلخل

بتن‌های اسفنجی یا همان متخلخل دارای مزایا بسیار متعددی هستند. از جمله این مزایا می‌توان به قابلیت جذب صوت و کارایی بالا اشاره کرد. همچنین این بتن با توجه به کاهش ۲۵ درصدی انرژی مصرفی در پروسه تولید خود، باعث جلوگیری از هدر رفت انرژی می‌شود. بتن‌های پوک قابلیت استفاده مجدد نیز دارند. دلیل توانایی ما برای استفاده مجدد از این بتن این است که درون ترکیبات آن از ملات آهک استفاده شده است. همچنین استفاده از زباله‌های صنعتی در این بتن به عنوان مواد تشکیل دهنده اولیه، از دیگر مزایا بتن‌های اسفنجی به شمار می‌رود.

یکی دیگر از مزایای بتن‌های اسفنجی، کاهش هزینه‌های ساخت است. هزینه‌های ساخت با دیگر بتن‌ها نسبتا بالا است اما با استفاده از بتن‌های متخلخل می‌توان در هزینه‌ها بسیار صرفه جویی کرد. همچنین القای خاصیت عایق‌های حرارتی در دیوارهای ساختمانی را می‌توان نوع دیگر مزایای این بتن برشمرد. در انتها می‌توان گفت که مواردی همچون تغذیه آب زیر زمینی و پر کردن ذخایر آب زیر زمینی با استفاده از این بتن، مزایای بتن اسفنجی را نسبت به سایر بتن‌ها را بسیار افزایش می‌دهد.

 

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: قالب بتن خاص

 

معایب بتن اسفنجی چیست؟

هر نوع بتنی دارای معایب است و بتن‌های اسفنجی از این قاعده مستثنا نیست. از جمله معایب این بتن می‌توان به مقاومت فشاری پایین و جمع شدگی بالا اشاره کرد که در بحث ساختمان سازی اثر منفی می‌گذارد. همچنین استفاده از آلومینیوم درون بافت‌های بتن‌های پوک باعث ایجاد کربن می‌شود. شایان ذکر است، این نوع بتن دارای مقاومت پایین مکانیکی بوده و در معرض آسیب قرار دارد.

از دیگر معایب بتن‌های اسفنجی می‌توان گفت که در تولید بتن اسفنجی از مواد تجدید ناپذیر استفاده می‌شود و بر همین اساس می‌تواند بر محیط زیست اثر منفی بگذارد. همچنین به دلیل متخلخل بودن و جذب آب بالا، نمی‌توان از بتن‌های اسفنجی در مکان‌هایی که به مصالح مقاوم نیاز دارند مورد استفاده قرار داد. شما با توجه به دانستن این معایب می‌توانید اقدام به استفاده از این بتن کنید، اما در حالت کلی نسبت مزایایی که این بتن ارائه می‌دهد، نسبت به معایب آن بسیار بالاتر است.

بتن اسفنجی و بتن پوک متخلخل

در این مقاله به بررسی بتن‌های اسفنجی پرداختیم. همچنین در این مقاله دریافتیم که بتن‌های اسفنجی به دلیل کیفیت ساخت و اجزای تولیدی که دارند بسیار برای صنایع کاربردی هستند. همچنین این بتن‌ها به دلیل جنس خود، آب را از درون خود عبور می‌دهند که باعث جاری شدن آب باران در مجاری آب‌های زیر زمینی می‌شود. شایان ذکر است که شما می‌توانید پرسش‌های خود را در رابطه با بتن‌های اسفنجی، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *