قالب بتن سیستم قالب بندی سقف قالب میز پرنده
قالب میز پرنده
سیستم قالب بندی سقف سازه های مرتفع
- بروز شده در تیر ۱۴۰۳
قالب میز پرنده چیست؟
قالب عرشه پرنده یا میز پرنده، نوعی سیستم قالب بندی سقف است که در بتن ریزی سقف یا دال بتنی در ساختمانهای چندطبقه، مرتفع، آسمانخراشها و مناطق مسکونی و اداری انبوه سازی شده کاربرد دارد.
این قالب به دلیل دارا بودن ویژگیهایی مانند قابلیت حمل و نصب رگلاژ در ارتفاعهای بالا و دقت زیاد و نتیجه مطلوب بتن، در بتن ریزی سقف ساختمانهای مرتفع و نیمهبلند، متداول است و در پروژههایی که برای اجرا دارای محدودیتهایی هستند، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
به هنگام اجرا، قالبها توسط اپراتورهای بتن ریزی روی میزهای مخصوص نصب میشوند و سپس به صورت پیش ساخته با استفاده از جرثقیل و کرین به ارتفاعات بالا انتقال داده میشوند. از همین روی در فارسی اصطلاح میز پرنده یا قالب عرشه پرنده را برای این سیستم انتخاب کردهاند.
این نوع سیستم یک سیستم بتنی درجا است. بعد از نصب میزها و بتن ریزی دیوارها و تیغهها، عمل بتن ریزی سقف یا دال بتن مسلح به دو روش دال تخت یا تیرچه بلوک انجام میپذیرد و بعد از قالب برداری، جرثقیلها میزها را از کشوهای بازشو جدا کرده و از محدوده بتن ریزی سازه یا طبقه به صورت افقی خارج میکنند و توسط شاهین و تاور کرین به طبقات بالایی برای بتن ریزی، انتقال میدهند.
انواع قالب میز پرنده توسط کارخانههای قالب سازی در ابعاد مختلف و البته به صورت استاندارد تولید میشوند و قالبهای پیش ساخته را میتوان از طریق مراکز فروش شرکتهای قالب سازی پیدا کرد و با ارتباطگیری با آنها قالب موردنظر خود را سفارش و یا خریداری نمود.
قالبها در همگی ابعاد به صورت تخت هستند تا یکدستی و یکپارچگی سقفها را به ارمغان آورند که این تمیزی در آراستگی بتن ریزی از مزایای مهم استفاده از قالبهای میز پرنده است.
قالبها به صورت فلزی، تختهای از جنس پلایوود یا پلاستیکی و پلیپروپیلن هستند که بسته به شیوه اجرا و نوع پروژههای دریافتی و بتن استفادهشده در سقف پروژه، مورداستفاده پیمانکار و گروه بتن ریزی قرار میگیرند.
کاربردهای قالب میز پرنده
سیستم قالب تونلی از شیوههای اقتصادی انبوهسازی است و تعداد طبقات بهینه در این روش بین ۸ تا ۱۰ طبقه است. هزینههای اجرایی این روش در مقایسه با روشهای رایج بتنی و فلزی بسیار کمتر است. در واقع بر طبق برآوردهایی که توسط انبوهسازان مطرح به عملآمده، هزینههای بتن ریزی تونلی نسبت به روشهای کنونی بتنی و فلزی به ترتیب ۱۹ و ۳۸ درصد کمتر است.
اشاره کردیم که از قالب بندی سقف میز پرنده به دلیل کیفیت بالای سقف و مواردی دیگر مانند سهولت و سرعت اجرا، برای بتن ریزی سقف ساختمانهای بلند و نیمه بلند که به صورت تیپ یا یکسان هستند، استفاده میشود. این مدل خانههای امروزی را در ساختمانها و شهرکهای مسکونی با ارتفاع و تعداد واحد بالا میتوان یافت.
استفاده از روش میزهای پرنده برای بتن ریزی سقف فقط برای ساختمانهایی کاربرد دارد که پلان تمام طبقات آن یکسان هستند که از این منظر انعطافپذیر نیست؛ اما از لحاظ سرعت و هزینه همچنان مورد توجه بسیاری از انبوهسازان قرار دارد.
بزرگترین نقطه ضعف روش قالب میز پرنده عدم جوابگویی به انتظار عملکرد پارکینگهاست که در اکثر موارد در پلان ساختمان باید فضایی جداگانه و مجزا برای پارکینگ در نظر گرفته شود.
محصول سیستم بتن ریزی تونلی که در میز پرنده نیز از آن استفاده میشود، دیوار باربر با بتن مسلح است که مطابق با استانداردها و آیین نامههای بینالمللی از جمله آیین نامه ساختمان و مسکن ایران اجرا میشود.
این سیستم تنها پس از ارزیابی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن و در حیطه الزامات ارائه شده مجاز به اجرا است و باتوجه به شرایط آبوهوایی و اقلیمی مختلف باید تمهیدات لازم در ساخت و اجرا رعایت شوند.
الزامات اجرای سقف با قالب میز پرنده
الزامات بسیاری در زمینه اجرای سقف با میز پرنده وجود دارند که از طریق آیین نامه کامل و جامع ساختمان و مسکن مرکز تحقیقات مسکن ایران قابل دسترسی هستند. منظم بودن پلان و ارتفاعات در این نوع قالب بندی ضرورت دارند و جهتگیری سقف مقطعی دیوارههای سازه در قالب بندی باید حداقل ۸۰ درصد باشد. از طرفی شیب زمین پروژه نیز باید کم و در حدود ۰.۵ باشد. یکی دیگر از ضرورتهای این سیستم دارا بودن فضای کافی برای عمل انتقال در ارتفاع، نصب و جداسازی میزها و پشتیبانی جرثقیل، کرین و تاورکرین در اطراف سازه است.
از ضرورتهای ایمنی این سیستم میتوان به مواردی مانند استفاده از سطوح غیرلغزنده برای ایمنی بیشتر عرشه و جلوگیری از کمانهکردن میزها در ارتفاعات افزایش یافته و استفاده از سهپایههای مثلثی قویتر یا تعداد بیشتری خر پایه، اشاره کرد. برخی دیگر از مهمترین و قابلتوجهترین این ضرورتها به شرح زیر هستند:
۱. رعایت حداقل مقاومت فشاری نمونه استوانهای ۲۵ مگا پاسکال برای بتن سازهای و حداقل تنش تسلیم ۴۰۰ مگا پاسکال برای فولاد الزامی است.
۲. در روش قالب میز پرنده ارتفاع خالص دیوارها در هر طبقه حداکثر ۳ متر (بدون احتساب ضخامت سقف) و ضخامت دیوارها حداقل ۱۵ سانتیمتر است.
۳. رعایت ضوابط مربوط به شکلپذیری زیاد و متوسط متناسب با لرزه خیزی مناطق مختلف ایران مطابق استاندارد ۲۸۰۰ الزامی است.
۴. تأمین آرماتورهای اضافی در اطراف بازشوها بر اساس مبحث نهم و موارد مشابه دیگر.
۵. رعایت مبحث سوم مقررات ملی ساختمان در خصوص حفاظت ساختمانها در مقابل حریق الزامی است.
۶. منظور نمودن بارهای حین اجرا در استفاده از قالب پلیپروپیلن جهت سقف ضروری است.
مزایای استفاده از قالب میز پرنده در اجرای سقف
همان طور که در آغاز این مطلب اشاره کردیم، سرعت و سهولت اجرا از مهمترین مزیتهای این سیستم هستند و میتوان کل سقفها را به صورت دال تخت یا تیرچه بلوک طراحی و اجرا و سپس بتن ریزی کرد. قالب عرشه پرنده با افزایش دقت کار، زیبایی و تمیزی و یکدستی سطح نهایی را نیز افزایش میدهد و مراحلی مانند شیارزنی برای لولههای برق را از پروسه حذف مینماید.
در این سیستم قوطیهای کلید و پریز و تابلو برقها و رایزرها و مسیرهای توزیع تأسیسات برقی و مکانیکی نیز پیش از بتن ریزی در آرماتورها و میلگردها پیشبینیشدهاند و در حین اجرای بتن ریزی، تعبیه میشوند. در سیستم قالب بندی میز پرنده برخلاف سیستم سنتی به گچ آستر نیازی نیست اما میتوان از گچ گیپتون برای سفیدی و نهایی کردن نمای روی بتن استفاده کرد.
از مزایای دیگر میزهای پرنده میتوان به موارد زیر نیز اشاره داشت:
• تحمل فشار بتن در سطوح وسیع
• نیاز حداقلی به درزگیری
• پرداخت عالی بتن
• چیدمان سریع برای سقفهای بزرگ
• عدم نیاز به اتصالات اضافی
• افزایش لرزهگیری بنا و عملکرد لرزهگیری خوب
• ایمنی بالا هنگام بتن ریزی در استفاده از قالب میز پرنده
• نیاز به تعداد کارکنان کم برای مونتاژ میزها
• امکان جابهجایی کامل میز توسط ترولی
• پیشساخته بودن که تغییر ابعاد و اندازه آنها را به سرعت امکانپذیر میکند.
• امکان جابهجایی آسان به طبقات بالایی توسط شاهین
• امکان استفاده همزمان از چند قالب مختلف و اجرای همزمان همه دیوارهای برشی، تیر، ستون و بتن دال
• وزن قالبهای میز پرنده و کل میز نسبت به سطحی که پوشش میدهند و در مقایسه با سایر دستگاههای دیگر، بسیار کمتر است.
• استهلاک پایین، استفاده از این روش را مقرون به صرفه و اقتصادی کرده است.
• مناسب برای شرایط اقلیمی و آبوهوایی کشور ایران
اجزای تشکیل دهنده سیستم قالب بندی میز پرنده
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، سیستم میز پرنده بسیار سریع مونتاژ میشود و تمام قطعات تشکیلدهنده آن از پیشساخته شدهاند که در محل بتن ریزی سقف مونتاژ و قالب بندی شده و سپس عمل بتن ریزی انجام میشود. یکی از این قطعات قالب روی میز پرنده است که پیش ساخته بوده و بتن درون آن پمپاژ میشود.
میزهای پرنده استاندارد با ابعاد ارتفاع ۳ تا ۴ متر، طول ۳ تا ۷.۵ متر با چهارپایه و عرض ۲.۵ تا ۴ متر عرضه میشود. قابلیت تغییر ابعاد میز پرنده و استفاده از پنلهای افقی مختلف در میزهای پرنده وجود دارد که استفاده هم زمان از آنها در پروژههای متفاوت را فراهم میآورد که بسیار کاربردی و به صرفه است.
قالبها برای بتن ریزی با حجم زیاد تولیدشدهاند و از اجزایی مانند سطح قالب، اتصالات و پیچ و مهرهها تشکیل میشوند. بعد از اجرای بتن ریزی و خشک شدن بتن، قالبها را از سقف جدا میکنند و میزها را به مکان بعدی برای بتن ریزی انتقال میدهند و دوباره قالب بندی میکنند. این سیکل، استفاده از این روش را بسیار سریع و ساده اجرا میشود که نشاندهنده تعداد کم اجزای تشکیلدهنده سیستم قالب بندی میز پرنده است.
ابزار و تکنسینهای سیستم قالب بندی میز پرنده
در این بخش به ابزار و تکنسینهای تشکیلدهنده سیستم قالب بندی میز پرنده اشاره میکنیم که در پیوستگی با یکدیگر میتوانند عمل بتن ریزی سقف به روش میز پرنده را انجام دهند.
۱. قالب یا رویه: در تماس با سطح بتن است و جنس آن تخته پلایوود یا فلزی یا پلاستیکی است. ابعاد این پنل نسبت به پروژه قابل مونتاژ است و استفاده همزمان آن با قالبهای مدولار و قالبهای تونل فرم میسر است.
۲. تیرهای تقویتی پنل افقی: جهت عمود پنل نصب میشوند و برای مقاوم سازی پنل استفاده میشود.
۳. پایههای عمودی یا خرپاها: برای ایجاد تکیهگاه برای پنل افقی و استراکچر میز پرنده
۴. جک: برای تنظیم ارتفاع میز در جهت بالا و پایین
۵. چرخدستی و تیرچهها: برای حملونقل میزها به جهت عقب و جلو و مورد استفاده هنگام جداسازی پس از بتن ریزی برای اجرای بتن ریزی سقف یک پروژه با سیستم میز پرنده نیازمند ماشینآلات و اپراتورهایی به شرح زیر نیز هستیم.
۶. جرثقیلهای سنگین با بازوی مؤثر بلند و ظرفیت بالا
۷. شاهین و ترولی
۸. میزهای پرنده به همراه قالب
۹. جک سقفی یا تلسکوپی برای تنظیم ارتفاع و سهپایههای مثلثی برای تثبیت پایههای عمودی میزها
۱۰. قالب بندها و نیروی کار ماهر
۱۱. بتنریز و گروه تست بتن
۱۲. گروه حفاظت و ایمنی کار
۱۳. مهندسین ماهر برای مطابقتدادن نتیجه با پلان
مراحل اجرای قالب بندی سقف با میز پرنده
در دستگاههای جدید بتن ریزی، دیوار و سقف با یکدیگر آرماتوربندی و قالب بندی و همزمان بتن ریزی میشوند. در واقع دیوارها وظیفه باربری نیروهای وارده را به عهده دارند و کار ستونهای سیستم سنتی را انجام میدهند. استفاده از میز پرنده برای بتن ریزی دیوار باربر در این روند کاربردی است و سقف باید قابلیت حمل بار اضافه را داشته باشد.
در این بخش به صورت مختصر به مراحل اجرای سقف با استفاده از قالب میز پرنده میپردازیم.
۱. ابتدا دیوارها بتن ریزی و آماده میشوند.
۲. میزهای پرنده را به طبقات انتقال میدهند و در کنار یکدیگر قرار میدهند.
۳. میزها توسط بستها به یکدیگر متصل میشوند.
۴. آرماتوربندی و کاور سقف انجام میپذیرد.
۵. محل سوراخها و داکت بندیها مشخص شده و برای اجرا تنظیم میشوند.
۶. با توجه به ارتفاع سقف لبههای میزها پوشش داده میشوند.
۷. سطح تماس میزها با بتن با روغن رهاساز روغن ریزی میشوند.
۸. در مرحله نهایی بتن ریزی انجام میشود.
خرید قالب بتن میز پرنده
همانطور که تاکنون متوجه شدید قالب میز پرنده یکی از بهترین سیستم های اجرای سقف در سازه های مرتفع به شمار می رود. از این رو خرید قالب میز پرنده مناسبی که از کیفیت مناسب برخوردار باشد اهمیت بسیاری دارد. برای این که بتوانید قالب میزپرنده مورد نظر خودتان را با کیفیت و استحکام مناسب تهیه کنید لازم است کار طراحی و ساخت این نوع قالب را به یک مجموعه معتبر با سابقه تولید باکیفیت این محصول بسپارید.
مجموعه تنها پولاد این افتخار را دارد که در طول سالیان فعالیت خود انواع سیستم های قالب بندی به خصوص سیستم قالب بندی میز پرنده را با کیفیت بالا برای مشتریان خود طراحی کرده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره خرید میزهای پرنده و قالبهای بتن آنها و سیستم نیمه تونلی، پیشنهاد میشود با شماره تماس های مندرج در سایت ارتباط برقرار نمایید و قالب مورد نظر خود را سفارش دهید و از کارشناسان فروش ما مشاوره خرید دریافت نمایید.
قیمت قالب میز پرنده
پارامترهای متعددی مانند ابعاد و سطح پوششدهنده قالب، وزن و جنس و ظرفیت قالب، بازه زمانی بین سفارش تا تحویل و مواردی از این قبیل در تعیین قیمت نهایی قالبهای میز پرنده دخیل هستند. شرکتها، کارخانههای قالبسازی و ریختهگری از قابلیت تولید قالب در ابعاد مختلف برای پیمانکاران و انبوهسازان برخوردارند و آماده پاسخگویی به سؤالات شما در زمینه تولید قالبهای میز پرنده هستند. برای مشاوره و دریافت قیمت روز و هزینه طراحی قالب میز پرنده با شماره تماس های تنها پولاد، مندرج در سایت ارتباط برقرار نمایید.
قالبهای میز پرنده به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده سیستم بتن ریزی سقف با استفاده از روش میز پرنده، سرعت و سهولت پروسه بتن ریزی سازههای طبقاتی مخصوصاً بتن ریزی سقف را افزایش داده است و به عنوان یکی از رایجترین روشهای بتن ریزی سقف در بین انبوهسازان مورد توجه قرار گرفته است. این سیستم مدرن متفاوت از سیستم سنتی بتن ریزی بوده و با ویژگیهای خاصی مانند قابلیت انتقال به ارتفاعهای زیاد، برای بتن ریزی سقف در ساختمان با تعداد طبقات زیاد با پلان یکسان کاربرد دارد.
قالب میز پرنده، قالب مورداستفاده در بتن ریزی سقف توسط متد میز پرنده است. در اصل پس از بتن ریزی ستونها و تیرها، اپراتورهای بتن ریزی اقدام به بتن ریزی سقف با قالبها مینمایند.
قالب عرشه پرنده یا میز پرنده، قالب بتن ریزی سقف است که در بتن ریزی سقف یا دال بتنی در ساختمانهای چندطبقه، مرتفع، آسمانخراشها و مناطق مسکونی و اداری انبوه سازی شده کاربرد دارد.
سرعت و سهولت اجرا از مهمترین مزیتهای این سیستم هستند و میتوان کل سقفها را به صورت دال تخت یا تیرچهبلوک طراحی و اجرا و سپس بتن ریزی کرد. قالب عرشه پرنده با افزایش دقت کار، زیبایی و تمیزی و یکدستی سطح نهایی را نیز افزایش میدهد و مراحلی مانند شیارزنی برای لولههای برق را از پروسه حذف مینماید.
برای سفارش طراحی و ساخت قالب میز پرنده لازم است با شماره تماس های مندرج در سایت ارتباط برقرار نمایید. کارشناسان فروش ما ضمن مشاوره رایگان فروش، اطلاعات مناسب از جمله قیمت سیستم قالب بندی میز پرنده را نیز در اختیار شما قرار خواهند داد.
نویسنده :
ما در تنها پولاد شبانه روز میکوشیم تا به طور کامل و جامع، در خصوص سیستم های قالب بندی بتن را در اختیار شما قرار دهیم.
- منتشر شده در
بدون دیدگاه