یکی از انواع قالب هایی که در پروژه های مختلف برای ساخت سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد، قالب بتن تونل فرم است. این نوع از قالب در دسته قالب بتن خاص قرار می گیرد و از آنجایی که امکان قالب بندی همزمان دیوارها و سقف ها در این نوع قالب بتن وجود دارد، از محبوبیت زیادی بین مجریان پروژه های ساختمانی و پروژه های عمرانی و ساخت تونل، برخوردار است.
استفاده از این قالب سرعت اجرای پروژه را افزایش می دهد و دلیل آن هم این است که به طور همزمان امکان اجرای سقف و دیوارها را برای شما فراهم می کند. همچنین این قالب با اغلب شرایط جغرافیایی سازگار است و امکان استفاده از آن در تمامی نواحی فراهم است. اما پیش از سفارش و استفاده از این نوع قالب در پروژه های عمرانی بهتر است با اجزای تشکیل دهنده این قالب بتن آشنا شوید تا بتوانید درک بهتری از نیازمندی های اجرای پروژه و بتن ریزی سازه در صورت استفاده از این قالب را داشته باشید.
برای آشنایی با اجزای قالب تونل فرم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اجزای قالب تونل فرم
یک قالب تونل فرم برای اجرای قسمت های مختلف یک سازه کاربرد دارد. اجزای قالب تونل فرم به شما این امکان را می دهند تا در ساخت پروژه های خود از این قالب به شکل بهینه و برای افزایش سرعت کار ساخت استفاده کنید. این اجزا شامل موارد زیر هستند.
تراس و براکت بیرونی
برای ایجاد سطح اتکا در سطوح خارجی سازه، مانند دیوار های برشی خارجی و نمای ساختمان ها از براکت استفاده میگردد. این براکت در سایز ۱۲۰ * ۱۲۰ سانتی متری بصورت استاندارد تولید میگردد. این جز قالب تونل فرم کار شما را برای تنظیم دیوار های برشی خارجی و به عنوان مهاربند گوشه ای آسان تر می کند.
قالب های عمودی دیوار
پنل های عمودی لارج پنل (Side pannel) که بستر بتن ریزی دیوار ها را فراهم می کند، تشکیل شده از چند پنل استاندارد کوچک تر می باشد. این پنل ها قابلیت اتصال به یکدیگر را داشته و یکی از اجزا اصلی هندسه تونلی در قالب های تونل فرم است.
قالب های دیوار انتهایی
یکی دیگر از اجزای قالب تونل فرم قسمت قالب دیوار انتهایی است. به پنل های عمودی مستقر در بخش انتهایی قالب تونل فرم اصطلاحا Back pannel گویند. این پنل همانند سایر پنل ها از پنل های کوچک تر تشکیل شده و قابلیت اتصال به یکدیگر را دارند.
قالب های سقف
یکی از مهم ترین اجزای قالب تونل فرم، بخش قالب سقف است. پنل های افقی در سیستم تونل فرم که بستر بتن ریزی سقف را فراهم می کنند، پنل سقف یا Roof pannel نام دارد . این پنل ها توسط جک های مورب زیرین حمایت شده و برای ایجاد خیز مثبت در قالب، قابل تنظیم است.
قالب های محدود کننده سقف
این قطعات که در انتهای پنل های سقف نصب شده و از خروج بتن از کناره های پنل جلوگیری می کند، یکی از اجزای بخش سقف قالب بتن تونل فرم است. اتصالات بصورت نصب شده بر روی این پنل ها می باشد .
رامکا
برای هدایت پنل ها و قرار گیری صحیح پنل ها، مطابق مرحله قبلی لازم است تا بتن ریزی هر مرحله تا ارتفاعی بالاتر از سقف در قسمت دیواره ها ادامه یابد. ایجاد این بخش که رامکا نام دارد به وسیله قطعاتی فلزی با قرار گیری در راستا دیواره ها امکان پذیر است.
بازشوهای درب، پنجره، سقف
اجرای opening ها در سازه از لازمه های سیستم قالب بندی تونلی است. با قرار گیری کلاف های فلزی درون قالب ها، بتن بصورت مقید حرکت کرده و بازشو ها ایجاد میگردد. این بازشو ها می تواند محل قرار گیری درب، پنجره و یا چاله آسانسور باشد؛ از این رو یکی از بخش ها و اجزای حیاتی قالب تونل فرم به شمار رفته و در پروژه های مهم عمرانی توجه به این اجزا بسیار اهمیت دارد.
تجهیزات و سایر متعلقات قالب تونل فرم (بولت، میان بولت مخروطی و…)
تجهیزات و اتصالات مختلفی در قالب تونل فرم به کار گرفته می شوند تا در کنار یکدیگر سایز اجزای قالب تونل فرم را که در بالا به آن ها اشاره کردیم را به هم متصل کنند. این تجهیزات و اتصالات در نهایت به شکل دهی قالب بتن تونل فرمی می انجامد که امکان ایجاد ساختار سقف و دیوارهای سازه را فراهم می کنند.
اتصالات مورد استفاده در سیستم قالب بندی تونل فرم از تجهیزات معمول همچون بولت ها، مهره ها، میان بولت ها، جک های مورب و چرخ ها، خرپا اتصال جرثقیل و… می باشد.
استفاده از این اتصالات در نهایت یک قالب کلی از تونل فرم را آماده می سازد و برای افزایش سرعت اجرای پروژه مورد استفاده قرار می گیرد.