روش محاسبه تحمل وزن جک سقفی

یکی از ابزارآلاتی که در ساخت و ساز ساختمان‌ها استفاده می‌شود، جک سقفی است. از این وسیله به منظور نگه داشتن بار سقف ساختمان استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین محاسباتی که مهندسان و معماران ساختمان در هنگام ساخت سقف انجام می‌دهند، محاسبه تحمل وزن جک سقفی است. با ما همراه باشید تا با نحوه و اهمیت محاسبه این مقدار آشنا شوید.

کاربرد جک سقفی در سازه ها

در ساخت و ساز سقف هر سازه، استحکام و پایداری آن حرف اول را می‌زند. از این رو، استفاده از ابزارهای مناسب و محاسبات دقیق مهندسی، برای حفظ این دو اصل، امری ضروری است. جک سقفی یا جک ساختمانی، یکی از این ابزارهای حیاتی است که نقشی کلیدی در ساخت سقف ایمن و پایدار ایفا می‌کند. صرف نظر از نوع سقف، چه طاق ضربی باشد، چه تیرچه بلوک، یونولیت یا وافل، برای پایداری و جلوگیری از فرو ریختن به تکیه‌گاهی امن نیاز دارد؛ کاری که جک سقفی به نحو احسن انجام می‌دهد.

اهمیت محاسبه تحمل وزن جک سقفی

محاسبه دقیق میزان تحمل وزن جک سقفی، نقشی حیاتی در افزایش استحکام و پایداری سقف بتنی ایفا می‌کند. محاسبه دقیق تحمل جک سقفی به شما کمک می‌کند تا با در نظر گرفتن بار سقف، جک سقفی مناسب را انتخاب کنید و تا زمان سفت شدن بتن، استحکام سقف را تضمین کنید. عدم محاسبه صحیح بار وارده از سقف و ظرفیت جک، می‌تواند منجر به فرو ریختن یا شکم دادن سقف شود.

شیوه محاسبه تحمل وزن جک سقفی

جک‌های سقفی از دو لوله به نام‌های نر و مادگی و با ضخامت‌های مختلف ساخته می‌شوند. لوله مادگی با قطر ۶ سانتی‌متر و ضخامت ۲.۵ سانتی‌متر و لوله نری با قطر ۵ سانتی‌متر و ضخامت ۲.۵ سانتی‌متر است. ارتفاع جک‌ها با توجه به ارتفاع سقف و میزان بار وارده تعیین می‌شود و بین ۳.۵ تا ۵.۵ ‌متر متغیر است. با استفاده از فرمول‌های زیر، محاسبه تحمل وزن جک سقفی انجام می‌شود.

Ix = Iy = πr³t = (πd³t) / 8

A = π (d²o – d²i)

r = √I/A

λ = L/R

با جای‌گذاری مقادیر بالا در فرمول‌ها، ضریب لاغری جک به شکل زیر به دست می‌آید.

λ = L/R = 350/1.77 = 195

تنش مجاز جکی که دارای لاغری ۱۹۵ است، معادل ۴۴۰ کیلوگرم بر سانتی متر مکعب می‌شود. برای محاسبه ظرفیت باربری جک سقفی از فرمول Pa = AFa استفاده می‌کنیم. با جاگذازی تنش مجاز در این رابطه به مقدار زیر می‌رسیم.

Pa=AFa=3.72*440=1637 kg=1.64 ton

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: جک عراقی

محاسبه تعداد جک سقفی مورد نیاز سازه

پس از محاسبه تحمل وزن جک سقفی لازم است به تعداد جک مورد نیاز برای تحمل بار سقف هم توجه کنید. به این منظور توجه به وزن و فشار سقف برای محاسبه تعداد جک سقفی ضروری است. به طور کلی برای هر متر مربع سقف، یک جک نیاز است. اگر وزن و فشار سقف بیشتر از ۱.۵ تن باشد، باید تعداد جک‌ها را افزایش داد.

کمبود جک سقفی می‌تواند منجر به خم شدن جک‌ها و نشست سقف شود. برای جلوگیری از این اتفاق، می‌توانید از کمرکش استفاده کنید یا تعداد جک‌ها را به طوری‌ که در هر ۸۰ سانتی‌متر مربع یک جک وجود داشته باشد، افزایش دهید.

محاسبه تحمل وزن جک سقفی

زیرسازی جک برای تحمل بار سقف

پس از محاسبه تعداد جک، زیرسازی جک نیز اهمیت دارد. دو حالت برای سطحی که جک بناست به آن اتکا کند وجود خواهد داشت:

حالت اول: جک بر روی طبقه‌ای بالاتر از همکف قرار خواهد گرفت. در این صورت باید بتن‌ریزی زیر آن به درستی انجام شود تا سطح اتکا به قدر کافی مقاوم باشد. زیرساز جک به این دلیل که فشار سقف به آن منتقل می‌شود باید مقاومت کافی را داشته باشد تا بدون خم شدن جک، این بار را تحمل کند.

حالت دوم: زیرساز جک سقفی خاک است. در این حالت لازم است تا سستی خاک بررسی شود و در صورت نیاز، تراکم خاک را افزایش داد. تراز بودن زیرساز نیز اهمیت خیلی زیادی دارد.

 

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: جک صلیبی

 

ویژگی‌های جک سقفی مقاوم

جک سقفی یکی از تجهیزات پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی و اجرای پروژه‌های مختلف است. این جک‌ها که با نام جک ساختمانی نیز شناخته می‌شوند، برای باربری و ایجاد سازه‌ای موقت و مستحکم به کار می‌روند. از جمله ویژگی‌های مهم جک سقفی مقاوم می‌توان به بدنه‌ی محکم و قوی آن اشاره کرد که به واسطه استفاده از ورق‌های ضخیم باکیفیت، پایداری و باربری جک را افزایش می‌دهد. جک‌های سقفی در انواع مختلف سبک و سنگین تولید می‌شوند و ظرفیت باربری آنها نیز با توجه به نیازها و محیط کاری باید مشخص شود.

تنوع جک‌های سقفی، امکان استفاده از آنها را در کاربردهای مختلف فراهم می‌کند و انتخاب نوع مناسب جک به وسیله محاسبه تحمل وزن جک سقفی و استحکام آن، علاوه بر کارایی بیشتر، می‌تواند به کاهش هزینه‌ها نیز کمک کند. سهولت در اجرا و برپایی جک سقفی، از دیگر مزیت‌های این ابزار کارآمد است که روند اجرایی سقف را تسهیل می‌کند.

محاسبه تحمل وزن جک سقفی قبل از اجرای سازه

جک سقفی به عنوان نگه دارنده سقف، نقش مهمی را در هنگام بتن ریزی ایفا می‌کند. میزان وزنی که جک سقفی تحمل می‌کند، قابل محاسبه بوده و روش آن در متن آمده است. به طور معمول، برای سقف‌های با وزن ۱.۵ تن، یک جک سقفی در هر مترمربع کفایت می‌کند. با افزایش یا کاهش این مقدار، باید تعداد جک‌های سقفی مورد استفاده را تغییر داد.

۱ بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *