نکات مهم در قالب بندی در ساخت یک ساختمان بتنی اهمیت زیادی دارد. بتن را میتوان یکی از مصالح اصلی برای ساخت و ساز شناخت. استفاده از این ماده در انواع سازهها کاربردهای فراوان و متفاوتی دارد. خاصیت شکل پذیری بتن و استحکام زیاد آن پس از خشک شدن، دلیل اصلی برای استفاده از آن در صنعت ساختمان است. برای اینکه بتوان بتن را به شکل مورد نیاز درآورده و این شکل تا زمان خشک شدن و مستحکم شدن بتن حفظ شود، از قالبها استفاده میشود.
در نتیجه میتوان گفت که قالب بندی دیوار، سقف و ستون در ساختمان سازی مهم بوده و باید به دقت و با رعایت اصولی آن را انجام داد. در این مطلب به نکات مهم در رابطه با قالب بندی اشاره خواهیم کرد.
نکات مهم در قالب بندی، عوامل تاثیرگذار در انتخاب قالب
از بین عوامل مختلفی که برای انتخاب قالب بتن وجود دارد، سه عامل تاثیر بیشتری در انتخاب قالب دارد. اولین عامل شکل و طرح مورد نظر است. از آنجایی که بتن حالت منعطفی دارد، تقریبا میتوانید آن را به هر شکل مورد نظرتان قالب بندی کنید. اما نکته اینجاست که قالب بندی بتن برای طرحهای خاص را در بیشتر مواقع نمیتوانید با قالبهای معمولی انجام بدهید و در نتیجه به قالب اختصاصی نیاز خواهید داشت.
از سوی دیگر، استفاده از بعضی قالبهای معمولی مانند قالبهای فلزی نیز میتوانند سطح صافتر و یک دستی را ایجاد کنند. در حالیکه استفاده از قالبهایی همچون قالبهای چوبی ممکن است سازه بتنی صافی را در نهایت به شما تحویل ندهد.
حجم عملیات عامل دومی است که در انتخاب قالب اهمیت دارد و از نکات مهم در قالب بندی است. سازههای بزرگی که نیاز به بتن ریزی زیادی داشته باشند، نیازمند قالبهای بهتر و حتی در برخی مواقع قالبهای ویژهای مانند قالبهای تونل فرم هستند. اما در پروژههای کوچک میتوانید از قالبهای سادهتری نیز استفاده کنید.
در هر پروژه عمرانی و ساخت انواع سازه، هزینه و بودجهای که میتوان برای پروژه استفاده کرد، عامل تاثیرگذاری است. از آنجایی که هزینه تهیه و تامین قالبها با یکدیگر تفاوت زیادی دارد، در نتیجه این عامل نیز در انتخاب قالب، تاثیرگذار است. البته فراموش نکنید که همیشه استفاده از قالب ارزانتر دلیل بر صرفه جویی در هزینهها نبوده و این موضوع باید با دقت بررسی و در رابطه با آن تصمیمگیری شود.
قالبها از چه جنسهایی ساخته میشوند؟
قالبها از جنسهای متفاوتی ساخته میشوند که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و شما باید با توجه به پروژه خود و عوامل موثر بر انتخاب قالب، قالب مناسب پروژه خود را انتخاب کنید.انواع قالبها از جنسهای فلزی، چوبی، آجری، پلای وود و یا فایبرگلاس ساخته میشوند.
نکات مهم در قالب بندی قبل از شروع به عملیات
آماده سازی شرایط محیط و برنامه ریزی برای عملیات را باید قبل از شروع به کار انجام بدهید تا در زمان بتن ریزی زمان را از دست نداده و یا هزینههای اصلاح احتمالی عملیات به پروژه تحمیل نشود. هرچند این موارد در ابتدا نکات سادهای بنظر میرسند، اما اجرای صحیح آنها میتواند در اجرای موفق پروژه ساختمانی نقش زیادی داشته باشد.
در این خصوص ابتدا محل اجرای قالب بندی را بررسی کنید. در این خصوص موارد زیر را باید مورد توجه قرار بدهید:
- اجزای پیش ساخته را مشخص کنید.
- امکانات لازم برای بتن ریزی را در محل حاضر کنید.
- تیرها و ستونها را بررسی کنید.
- سقف و دیوار محل اجرا را بررسی کنید.
پس از بررسی این موارد و در گام دوم به فضای لازم برای قالب بندی باید توجه داشته باشید تا بعدا با محدودیت فضا مواجه نشوید. در گام سوم باید به فیکس کنندهها بپردازید. قالبها اصولا برای فیکس شدن نیاز به وسایل نگهدارنده دارند. این ابزار را در محل قالب بندی آماده کنید.
پس از انجام این مراحل برآوردی که از مصالح مورد نیاز خود دارید را دوباره بررسی کنید و سپس میتوانید این مصالح را تهیه و تامین کنید.
نکات مهم در قالب بندی در زمان اجرای عملیات
آماده سازی قالبها اهمیت زیادی دارد. سعی کنید از سلامت قالبها مطمئن شوید. سپس قالبها را به مواد لیز کننده آغشته کنید. این کار مهم است زیرا در صورت اجرای درست این مرحله، پس از اتمام کار، قالبها به راحتی از بتن جدا خواهند شد. مشخص است که چسبیدن قالب به بتن خشک شده مشکلاتی را برای شما ایجاد خواهد کرد.
به عنوان آخرین بخش از نکات مهم در قالب بندی به یاد داشته باشید در استفاده از بتن مسلح، اسپیسرها در محل صحیح نصب شده باشند تا فاصله لازم بین میلگردها و قالب ایجاد شده باشد. به یاد داشته باشید که پس از قالب بندی، از پایدار بودن قالبها مطمئن شوید و اطمینان حاصل کنید که نگهدارندههای لازم به درستی نصب شده باشند.
بدون دیدگاه