فاصله استاندارد جکهای زیر سقف

فاصله استاندارد جکهای زیر سقف

جک سقفی یکی از مهم­ترین بخش­ها در صنعت ساختمان است. آیا می­دانید فاصله استاندارد جکهای زیر سقف چقدر است؟ طراحی و ویژگیهای منحصر به ­فرد موجود در جک­های ساختمانی سبب افزایش روزافزون کاربرد آن در حوزه ساختمان شده است. تنوع این محصول بسیار زیاد است و فعالان صنعت ساختمان با توجه به نیاز پروژه خود جک مناسب را انتخاب می­کنند. اگر به تازگی وارد صنعت ساختمان شده­ اید و می­خواهید هنگام خرید مصالح و نیازهای اولیه پروژه عملکرد خوبی داشته باشید یا به پیشرفت­ها و تجهیزت حوزه ساختمان علاقه دارید، بهتر است تا انتها با ما همراه باشید. تصمیم گرفته ­ایم در این مقاله به بررسی فاصله استاندارد جک­های سقفی در پروژه­ های ساختمانی بپردازیم.

بررسی فاصله استاندارد جک‌­های سقفی

یکی از اصلی­ترین ابزارها در پروژه­ های بتنی جک سقفی است. اصلی­ترین وظیفه جک­ها نگهداری موقت از سقف تا هنگام سفت شدن بتن است. برای اینکه بتوانید از این وسیله به درستی استفاده کنید آگاهی از فاصله استاندارد بین جک­ها ضروری است. هنگام ساخت هر سازه بتنی فشاری نسبتا زیاد به سمت پایین وارد می­شود. اگر برای تحمل این فشار ابزاری زیر سقف قرار نگیرد مطمئنا ساختمان فرو می­ریزد. جک سقفی مطمئن ­ترین ابزاری است که برای تحمل فشار تا زمان سفت شدن بتن بکار می­رود.

طراحی جک­ها به ­گونه ­ای است که مقاومت و استحکام بالایی در برابر فشار داشته باشد. قبل از آشنایی با نحوه محاسبه فاصله استاندارد جکهای زیر سقف، بهتر است با اجزا و عملکرد جک سقفی آشنا شوید. اصلی­ترین اجزای جک­ها شامل نری، مادگی و رزوه است. برای اینکه جک بتواند عملکرد مطلوبی در تحمل بار داشته باشد قطر و ضخامت آن اهمیت بالایی دارد.

جک­ها معمولا از دو لوله تشکیل می­شوند که از نظر قطر و ضخامت با یکدیگر متفاوت هستند. لوله ­ای که در پایین جک قرار دارد قطر بیشتر (۶ سانتیمتر) و ضخامت کمتری (۲ میلیمتر) دارد. لوله ­ای که در قسمت پایین جک قرار دارد نری و لوله قسمت بالایی مادگی نامیده می­شود. در حالت استاندارد ضخامت مادگی ۲.۵ میلیمتر و قطر آن نیز ۵ سانتیمتر است. طول جک­ها با یکدیگر متفاوت است زیرا در پروژه­ های مختلفی از آنها استفاده میشود. در حالت کلی می­توان طول جک­ها در محدود ۳.۲ متر تا ۵ متر در نظر گرفت.

مزیت اصلی که سبب جایگزینی جک­ها به­ جای شمع­های چوبی و داربست­ها شد، قابلیت تنظیم ارتفاع آن است. برای تنظیم ارتفاع روی بخش نرگی سوراخ­هایی وجود دارد که میتوان آن را به پیچ و مهره ­های موجود در قسمت مادگی متصل است. جک­های ساختمانی قابلیت تحمل حداکثر وزنی معادل با یک و نیم تن را دارند. بهترین و مناسب­ترین ارتفاع برای این جک­ها نیز ۳ متر و ۲۰ سانتی متر است. جک­های سقفی دارای محدوده وزنی مختلف هستند که بدون محاسبه قسمت سر، آنها در محدوده وزنی ۱۴ تا ۲۱ کیلوگرم قرار می­گیرند. وزن سر جک نیز بین ۴ تا ۶ کیلوگرم متغیر است.

فاصله استاندارد جکهای زیر سقف

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: قالب تونل فرم

فاصله استاندارد جکها در سقف تیرچه بلوکی

باید بدانید که استفاده از جک­های سقفی برای تیرهای دارای دهانه بزرگتر از ۵ متر، تیرهای کنسول با طول بالای ۲.۵ متر و دال­هایی با طول بیشتر از ۱.۵ متر ضروری است. برای محاسبه تعداد و فاصله استاندارد جکهای زیر سقف باید مقاومت کوتاه­ مدت بتن را بررسی کنید. عوامل مختلفی از جمله وزن سقف، شیوه بتن ­ریزی، نوع بتن، ارتفاع سقف و کیفیت جک­های ساختمانی مهمترین موارد در محاسبه تعداد و فاصله جک­ها هستند.

برای محاسبه تعداد و فاصله جک­ها نمی توان عدد دقیق تعیین کرد. زیرا، این امر به فشار وارد شده از سقف و نوع مصالح ساختمانی وابسته است. اما در یک تعریف کلی می­توان گفت بیشترین فاصله بین تیرها یک متر و کمترین فاصله حدود ۵۰ سانتیمتر است. در مواردی که برای افزایش مقاومت ساختمان نیازمند کاهش فاصله جک­ها هستیم باید از ابزارهایی مانند داربست، اسکافلد مثلثی یا چکشی استفاده کنیم.

به طور کلی، اگر وزن سقف ساختمان کمتر از یک و نیم تن باشد مناسب­ترین فاصله برای جک ها یک متر است. اما اگر وزن سقف سازه بیش از ۱.۵ تن باشد باید فاصله جک­ها کاهش و تعداد آنها افزایش یابد. غیر این صورت قسمت نری جک­ها به دلیل فشار زیاد خم خواهد شد.

مساله مهم دیگری که هنگام تعیین فاصله بین جک­ها اهمیت بالایی دارد، استحکام زمین اتکای جک است. در این مرحله باید بررسی کنید جک روی چه سطحی قرار می­گیرد. به عبارت ساده، بررسی کنید سطح اتکای جک زمین خاکی است یا سطح بتنی. اگر اگر سطح زیر جک سست، ناپایدار و غیر تراز باشد قسمت نری آن خم خواهد شد، سازه نشست می­کند و سقف می­ریزد.

چه زمانی باید جک­های سقفی را برداشت؟

جک­ها بخش مهمی از سیستم قالب­بندی سازه­های بتنی هستند. مهم­ترین نکات برای تعیین زمان برداشتن جک از زیر سقف عبارتند از:

  • پس از تعیین فاصله استاندارد جکهای زیر سقف باید بدانید در سازه ­هایی که قالب­ بندی طبقه فوقانی به طبقه تحتانی متکی است زمانی می­توانید جک­ها را از زیر سقف بردارید که سقف طبقه فوقانی کاملا سفت و محکم شده باشد. فراموش نکنید اگر برای صرفه­ جویی اقتصادی و اتمام سریعتر کار، جک­ها را زودتر از موعد بردارید ساختمان نشست می­کند.
  • بهتر است جک­ها در دوطبقه متوالی روی هم قرار بگیرند و هنگام برداشتن جک­ها از هر نوع فشار یا ضربه خودداری کنید. جک­ها باید کاملا آرام از زیر سقف خارج شوند که بار بتواند به تدریج از روی آن برداشته شود. برای برداشتن جک­ها در دهانه­ های بزرگ باید از وسط دهانه به سمت تکیه ­گاه حرکت کنید. در کنسول­ها نیز برداشتن جک را از لبه­ ها آغاز کرده و کم­ کم به سمت تکیه­ گاه بروید.
  • عوامل مختلفی مانند دما، رطوبت محیط و نوع مصالح در تعیین زمان دقیق برداشتن جک موثر هستند. در مناطقی که دمای بالای ۲۴ درجه دارند زمان برداشتن جک در محدوده­ای بین ۱۰ تا ۳۰ روز خواهد بود. هرچه دمای محیط بالاتر باشد به دلیل افزایش سرعت خشک شدن بتن، زمان برداشتن جک­ها زودتر است.

فاصله استاندارد جکهای سقفی

سخن پایانی

جک­های سقفی ابزاری استاندارد برای تحمل فشار و وزن سقف در سازه ­های بتنی هستند. محاسبه فاصله استاندارد جکهای زیر سقف به عوامل مختلفی از جمله نوع سازه، مصالح بکار رفته در ساخت، شیوه بتن ­ریزی و غیره وابسته است. در حالت کلی محدوده معینی برای فاصله جک­ها تعریف شده که بین ۱ تا ۰.۵ متر متغیر است. اگر فشار وارد شده از سقف حدود ۱.۵ تن باشد فاصله استاندارد برای جک­ها، ۱ مترمربع است. در صورت افزایش فشار برای اطمینان از مقاومت سازه باید فاصله جک­ها کاهش و تعداد آنها افزایش پیدا کند. برای تعیین زمان مناسب برداشتن جک­ها نیز توجه به نوع مصالح، دما و شرایط آب و هوایی ضروری است.