انواع سیستم های قالب بندی نوین بتن
قالب بندی تونل لاینینگ
سیستم قالب بندی بتن تونل لاینینگ که به شکلهای دایره ای شکل ، نعل اسبی ، بیضی شکل ، نیم دایره و… تولید می شوند برای اجرای تونل های آب و فاضلاب و راه آهن و …. مورد استفاده قرار می گیرند و به دسته تقسیم می شوند:
۱- خودکششی
۲- مکانیکی
سیستم قالب بندی تونل فرم
این نوع قالب بندی که جزو سیستمهای پرمصرف قالب بندی بتن بشمار می آید دارای مزایای بیشماری است . برخی از مزایای سیستم های قالب بندی تونل فرم عبارتند از:
- کاهش زمان ساخت پروژه به طور بسیار چشمگیر
- کاهش هزینه ها به لحاظ کوتاه شدن دوره ساخت
- صرفه جوئی در استفاده از منابع انسانی و نیروی کار به لحاظ کاهش زمان ساخت
- درگیر نشدن سرمایه به مدت طولانی برای انجام پروژه تونل فرم به لحاظ سرعت انجام کار
- استفاده متعدد از قالب تونل فرم در پروژه های مختلف و در نتیجه می توان آنها را به عنوان سرمایه ای ماندگار برای مجریان محترم محسوب نمود.
- امکان اجرای یک طبقه از آپارتمان بزرگ در زمان بسیار کوتاه
- افزایش کیفیت سازه با استفاده از سیستم قالب بندی تونلی
- حذف عملیات نازک کاری و معماری داخلی به لحاظ ایجاد سطوح صاف و صیقلی
- ایجاد ابعاد داخلی دقیق و منظم
- استفاده از این نوع قالبها موجب صرفه جوئی در استفاده از بسیاری از مصالح مرسوم مانند چوب، میخ، مفتول، آهن آلات و ... می شود.
- این سیستم موجب استفاده از مساحت در دسترس به نحو احسن می شود.
- سازه ایجاد شده توسط این قالب ها به دلیل بتن ریزی یکپارچه دیوار و سقف، در مقابل زلزله و آتش سوزی بسیار مقاوم می باشد.
- اجرای سازه بتنی با استفاده از تونل فرم ، ساخت پروژه را مشابه یک خط تولید صنعتی نموده و در نتیجه به دلیل تکرار هر روزه عملیات سرعت و بازدهی بالائی را دارا می باشد.
- به دلیل سادگی روش استفاده از این سیستم می توان از نیروهای نیمه متخصص استفاده نمود.
- در این روش می توان از شبکه مش های آماده استفاده نمود که این خود نیز یکی از راه های کاهش زمان اجرا و در نتیجه کاهش هزینه ها می باشد.
پیشنهاد ناشر
ممکن است این را نیز بپسندید: براکت قالب
سیستم لغزنده قائم یا عمودی (vertical slipform system)
سیستم قالب بندی لغزنده از لحاظ ماهیت و کاربرد، مشابه سیستم بالارونده هستند ، اما این قالب ها به صورت عمودی توسط جک های هیدرولیکی در یک فرایند مداوم بالا می روند. این سیستم که یکی دیگر از انواع قالب های لغزنده است برای سازههای پوستهای با ضخامت جدار ثابت یا تقریباً ثابت به کار می روند مانند شفت های بالابر ، شفت های پله و برج ها. آنها سیستم های مستقلی هستند که در هنگام ساخت به زمان جرثقیل کمی نیاز دارند.
سیستم لغزنده افقی (horizontal slipform system)
سیستم قالب بندی لغزنده افقی برای ساخت عناصر بتنی بهم پیوسته مانند جدولهای کنار خیابانها ، کانال های زهکشی و موانع ایمنی کاربرد دارد. این امر مستلزم بتن ریزی سریع است تا اینکه به تناوب انجام شود.(این اصول همانند قالب لغزنده عمودی است که برای ساخت سریع سازه های بتنی بلند مورد استفاده قرار می گیرد.) و منجر به صرفه جویی در زمان و تسریع در تولید سازه های یکپارچه می شود.
ساخت و ساز در این سیستم قالب بندی به وسیله یک دستگاه طراحی شده ویژه انجام می شود که متشکل از یک قالب با ابعاد مورد نیاز و ویبراتورها برای فشرده سازی بتن می باشد. این دستگاه از نوع خودران است و بر روی چرخ یا کامیون نصب می شود. مخلوط بتن آماده توسط میکسرها به دستگاه منتقل می شود سپس این دستگاه به سرعت، بتن را به محل مورد نظر تزریق میکند که قبلا نحوه و سرعت بتن ریزی برنامه ریزی شده است.
سیستم لغزنده (slip formwork)
در این نوع قالب ها نیازی به داربست کمکی نیست و تمام عملیات بصورت مکانیکی انجام می شود. این سیستم قالب بندی برای سازه های بتنی عمودی به کار می روند که همزمان با رشد روند ساخت و ساز حرکت می کند. اگرچه نسبتا پیچیده و پرهزینه به نظر می آید ولی این روش برای اجرای ساختمانهایی که از نظر ظاهری تکراری میباشند از قبیل برج ها یا آسمان خراشها و یا ساختمانهایی که به سازه دیوار یکپارچه نیاز دارند (با استفاده از قالب های کشویی ، نوع خاصی از قالب های بالارونده) میتواند بسیار کارآمد باشد.
سیستم پرنده (flying formwork systems)
نوع دیگر از انواع مختلف سیستم های قالب بندی ، قالب میزی یا پرنده است. این یک روش قالب بندی از پیش مونتاژ شده بوده و تشکیل شده از رویه ، حمایت ها در دو جهت و داربست می باشد که با قرار گیری تعدادی از این واحدها در کنار یکدیگر، بستر سقف را قالب بندی می کند. این روش با جابجایی و نصب سریع برای پروژه های ساختمانی به کار میروند که با پلان های منظم و یا سازه های تکراری طولانی می باشد، بنابراین برای اجرای تیر و دال ها مناسب می باشد. از این روش معمولاً برای موارد زیر استفاده می شود:
۱. دال های تخت مسکونی
۲. هتل ها
۳. مهمان پذیرها
۴. ساختمانهای تجاری
۵. ادارات
سیستم قالب بندی وافل
نوع دیگری از انواع سازه های مدرن ، قالب وافل می باشد که برای اجرای سقف به کار می رود. این قالبها که مشبک، مکعبی و توخالی هستند بسیار سبک وزن بوده لذا برای جاهایی که بادهای شدید می وزد مناسب نیست.
مزایای قالب های وافل:
- ایمنی بالا در مقابل زلزله
- استحکام در برابر آتش سوزی
- حذف بلوک و تیرچه و کاهش هزینه های آرماتور بندی
پیشنهاد ناشر
ممکن است این را نیز بپسندید: بست داربست