قالب بتن مدولار چیست؟
قالب مدولار یکی از قطعات کاربردی در صنایع عمرانی و ساختمانی است. سادهترین تعریف از قالب، چارچوب یا فریمی است که بتن سفتنشده در آن ریخته میشود تا پس از سفتشدن به شکل دلخواه درآید. این قالبها به شکل موقت در زمان ساخت یک سازه مورد استفاده قرار میگیرند و پس از بتن ریزی و سفتشدن آن، قابل برداشتن از جای خود هستند. اگر قصد دارید با انواع قالبهای بتن و کاربردهای آن آشنا شوید، در این مطلب از سایت تنهاپولاد با من همراه باشید.

قالبهای مدولار از جنسهای مختلف برای کاربردهای مختلف
قالبهای بتنی اغلب از لحاظ محل استفاده و چگونگی استفاده از آنها دستهبندی میشوند. انتخاب بهترین قالب برای یک پروژه خاص تابعی از مقدار بتنریزی مورد نیاز و مقدار فشار یا وزن وارد بر قسمتهای مختلف آن است. برای مثال، قالبهای بتنی معمولی برای سازههای مسطح (مثل معابر و جاده ها) یا قسمتهای مسطح ساختمان (از قبیل پاسیو و ورودی ساختمان)، معمولا دارای ارتفاع ۳ تا ۱۲ اینچ هستند.
از آنجایی که اکثر وزن بتن به قسمتهای مسطح ساختمان وارد میشود، وزن وارد بر قالب در کارهای ساختمانی کاهش پیدا میکند و این قالبها اغلب چوبی هستند. از این قالب ها نیز به طور عمده برای ساخت بزرگ راهها و دیوارهای برشی استفاده میشود. برای مثال، با استفاده از یک قالب فلزی برای ساخت پایه پل یا فونداسیون یک ساختمان بلند، در مصرف صدها تا هزاران فوت مربع بتن صرفهجویی میشود. به علت وزن و فشار زیادی که وجود دارد، این قالبها از فولاد مرغوب ساخته میشوند و ممکن است صدها کیلوگرم وزن داشته باشند.
در سالهای اخیر، پیشرفتهایی در زمینه ساخت قالبهای بتنی از جنس پلاستیک ، فایبر گلاس و کامپوزیت رخ داده است ، اما هزینه و مقاومت این مواد نمیتوانند بر قالب فلزی یا چوبی ، ارجحیت داشته باشند.
اهمیت قالب بتن در پروژههای عمرانی
استفاده از قالب بتن مرغوب ، مدت زمان ساخت یک پروژه را به طور قابل توجهی شدت کاهش میدهد و کاهش زمان، یک عامل کلیدی در کاهش هزینههای کل یک پروژه است. کیفیت سطح نهایی سازه بتنی نیز با کیفیت قالب استفاده شده در یک پروژه، رابطه مستقیم دارد. اصلاح سطح معیوب بتن و پرداخت نهایی آن برای ایجاد سطح با کیفیت، کاری بسیار هزینهبر است و به همین علت، استفاده از قالب با کیفیت بالا، یکی از عوامل کلیدی در پیشبرد پروژههای عمرانی است.
همچنین، به کارگیری قالب بتن از نظر افزایش ایمنی کارگران در صنعت ساخت و ساز بسیار مهم است و استفاده از قالبها شرایط کاری و دسترسی مناسبی را فراهم میکند که ایمنی کارگران در طول ساخت و ساز را تضمین میکند.
مشخصات یک قالب با کیفیت و استاندارد
یک قالب خوب باید دارای شرایط زیر باشد:
- باید به اندازه کافی برای مقاومت در برابر فشار یا وزن بتن تازه و بارهای وارده بر قالب که ناشی از وزن تجهیزات ساختمانی و کارگران هستند، محکم باشد. این امر به طراحی دقیق قالب نیاز دارد، زیرا در نظر گرفتن وزن اضافی برای قالب، بر روی جنبههای اقتصادی یک پروژه ساخت اثر میگذارد و در نقطه مقابل، عدم استحکام قالب، ممکن است باعث شکستهشدن آن شود.
- برای تحمل وزن بتن بدون ایجاد تغییر شکل، باید به اندازه کافی صلب باشد.
- باید دارای درزهای آببندیشده باشد تا بتن خمیری نتواند از اتصالات آن نشت کند.
- نباید در هنگام بتنریزی تاب بردارد، خم شود یا فرو رود.
- به منظور ایجاد کیفیت نهایی خوب برای سطح بتن، سطح داخلی قالب باید صاف و صیقلی باشد. برای رسیدن به این هدف، سطح داخلی قالب بتن معمولاً به نفت خام یا محلول صابون آغشته میشود. این کار برداشتن بعدی قالب بتن را هم آسانتر میکند.
- قالب بتن باید طوری ساخته شود که بتواند به آسانی بدون کمترین آسیبی به سطح یا لبههای بتن از جای خود برداشته شود.
مواد متداول ساخت قالب
قالبهای بتنی از گذشته تا امروز با مواد مختلفی ساخته میشود و انواع معمول مواد مورد استفاده در ساخت قالبها عبارتند از:
- چوب یا الوار
- تخته چندلا
- فولاد
- آلومینیم
- پلاستیک
- کامپوزیت
قالب فلزی مدولار - قالبی پرکاربرد برای پروژه های عمرانی
فولاد ماده کاملی برای ساخت قالب است و قالب مدولار با داشتن مقاومت صلیبی بالا گزینه مناسبی برای بتن ریزی با ضریب تکرار بالا است. قالب فلزی دارای قابلیت ذخیرهسازی مقدار زیادی بتن است. انعطاف پذیری فولاد باعث میشود که به بتن نچسبد. روی هم قرار دادن قالب های فولادی برای ساخت سازههای بلندتر نیز امکانپذیر است و یکی دیگر از دلایل کاربرد قالبهای فلزی برای بتنریزی است.
همچنین میتوان از آن به تعداد دفعات بیشتری نسبت به سایر مواد استفاده کرد و سطوح فولادی صاف باعث میشوند که سطح نهایی بتن پس از خشکشدن نیز یک سطح صاف و عاری از عیب باشد. در نهایت باید گفت که قالببندی فولادی برای ساخت سازههای بزرگ مانند سدها، پلها، و مواردی از این دست، بسیار مستحکم و ایمن است.
برخی از انواع قالب های فلزی بتن ساخته شده در شرکت تنها پولاد عبارتند از :
قالب فلزی لبه ۶
قالب جدول
قالب تیرچه
قالب ستون دو تکه
قالب ستون چهار تکه
مزایا و معایب قالب های مدولار :
مزایا
- قالبهای فولادی با دوامتر و محکمتر هستند.
- سطح یکنواخت و صافی برای سازه بتنی ایجاد میکنند
- قابلیت استفاده مجدد به تعداد بالا را دارند
- مونتاژ و دمونتاژ این قالب در کارهای ساختمانی، سادهتر از سایر قالبها است
معایب
- هزینه بالاتر نسبت به انواع دیگر قالب بتنی
- وزن سنگین و نیاز به تجهیزات بالابر برای قالبهای بزرگ
- در مواردی که تماس قالب با آب وجود دارد، ممکن است خوردگی رخ دهد.
- اندازه و شکلهای قالبهای موجود محدود هستند.
قیمت قالب های مدولار همواره با نوسانات قیمت آهن در حال تغییر می باشد لذا از درج قیمت در سایت معذوریم.، جهت اطلاع از قیمت روز قالب فلزی بتن کلیک کنید.
سخن پایانی
در این مطلب، به تعریف قالب بتن مدولار و انواع آن پرداختیم و همچنین به کاربردهای هر یک از انواع متداول قالب از جمله مزایا و معایب یکی از مهمترین این قالبها یعنی قالب فلزی مدولار پرداختیم . امیدواریم این مطلب به شما برای شناخت بهتر قالبهای بتنی کمک کرده باشد.
شرکت تنهاپولاد تولیدکننده انواع قالب های مدولار فلزی بتن در ایران است. این شرکت در زمینه خرید و فروش انواع قالبهای فلزی مدولار دست دوم و کارکرده نیز فعالیت میکند. جهت اطلاع از لیست قیمت بروز انواع محصولات با شماره های زیر تماس بگیرید.