قالب خم چیست

قالب خم چیست


قالب خم ابزاری است که در فرایندهای خم‌کاری، برای خم کردن لبه‌های قطعه کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قالب تغییر قابل توجهی در لبه‌ها ایجاد نمی‌کند. در این مقاله می‌خواهیم بدانیم قالب خم چیست و چه کاربردهایی می‌توانیم از آن انتظار داشته باشیم. با این توضیح مقاله را شروع می‌کنیم قالب خم معمولا بخش زیادی از فرایندهای مربوط به خم‌کاری را قابل اجرا می‌سازد. پس اگر شما هم علاقه‌مندید بدانید قالب خم چیست و چه کاربردهایی دارد با ما دراین مقاله همراه باشید.

ویژگی قالب خم چیست؟

قالب خم کمک می‌کند تا با دقت بالایی بتوانید قطعات با شکل‌های خاص را خم کنید. همچنین این قالب، امکان تولید تعداد بسیاری از قطعه‌ها با اشکال یکسان را برای ما فراهم می‌سازد. استفاده از این قالب کمک می‌کند تا هزینه‌های تولید انبوه به میزان قابل توجهی کاهش یابد. همچنین باعث افزایش سرعت تولید نیز می‌شود. در صنعت ساخت‌وساز از قالب خم بتن برای ساختن سازه‌هایی با زاویه نود درجه استفاده می‌شود.

این قالب‌ها در ساخت محصولات و کالاهای مختلف کاربرد دارند؛ از جمله در ساخت حفاظ الکتریکی، جعبه کنترل، شاسی کامپیوتر، کمد پانل خودروهای حمل و نقل و در تجهیزات سرمایشی. اما از قالب خم برای ساخت سازه های مختلف در صنعت ساخت و ساز هم استفاده می‌شود.

قالب لبه خم از انواع قالب‌های بتن است که در سازه‌هایی با زاویه نود درجه به کار می‌رود. در فرایند خم‌کاری، معمولا بخشی از لبه مسطح قطعه حول یک خط مستقیم دوران می‌کند و به این ترتیب این قالب زاویه‌دار می‌شود. قالب‌‌بندی برای ساخت سازه‌های بتنی بسیار مهم هستند.

 این قالب‌ها کمک می‌کنند تا بتن به شکل دلخواه درآید و بتن خمیری تبدیل به یک جسم مستحکم شود. قالب لبه خم در کنار قالب تسمه‌ای که هر دو از جنس فلز ساخته شده‌اند، کاربرد‌های زیادی در امر بتن‌سازی دارند.

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: قالب تونل فرم

تفاوت بین قالب تسمه‌ای و قالب خم چیست؟

حال که دانستیم قالب خم چیست، بیایید درباره تفاوت آن با قالب‌های دیگر صحبت کنیم. قالب‌هایی که برای بتن‌ریزی استفاده می‌شوند معمولا از جنس چوب، فلز یا پلاستیک هستند. اما قالب‌های فلزی کیفیت بهتری دارند. هر دوی قالب‌های خم و تسمه‌ای از جنس فلز هستند اما تفاوت‌هایی با هم دارند. تفاوت آنها در عمر مفید قالب است.

از قالب‌های خم می‌توان چندین بار استفاده کرد اما قالب‌های تسمه‌ای از آنجا که بدنه و لبه‌های قالب با جوش به هم متصل شده است، بعد از چند بار استفاده حالت خود را از دست می‌دهند. در نتیجه عمر مفید قالب خم از قالب تسمه‌ای بیشتر است.

قالب مدولار خم چیست؟

قالب مدولار خم از پانل‌های مسطح و اتصالات خاص آن تشکیل شده است که با کنار هم قرار دادن این پانل‌ها می‌توان سطح مورد نظر را به وجود آورد.

قالب‌های مدولار، همانطور که از نام آن برمی‌آید از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار بوده و با توجه به ضریب مدولاسیون استانداردی که برای این قالب‌ها در نظر گرفته شده، می‌توانند به هر جهتی گسترش پیدا کنند. مدولار در معماری یا طراحی، به شی یا قطعه‌ای اطلاق می‌شود که بر اساس استاندارد خاصی از قبل تولید شده باشد.

 این قالب‌ها به کار پیمانکاران و مجریان سازه‌های بتنی می‌آیند. از قالب خم مدولار می‌توان برای همه پروژه‌ها اعم از قالب فونداسیون، قالب‌های ستون، داربست‌های مدولار، قالب‌های دیوار یا قالب‌های سقف استفاده کرد. این قالب‌ها می توانند چندین بار مورد استفاده قرار گیرند.

بنابراین بعد از استفاده و اتمام پروژه‌، قالب‌های خم مدولار را باز کرده و به محل انبار می‌برند. نصب و باز کردن این قالب‌ها به راحتی انجام می‌پذیرد و برای انجام این کار لازم نیست تخصص یا مهارت خاصی داشته باشید. پس تا اینجا در کنار دانستن این که قالب خم چیست متوجه می‌شویم همین راحتی نصب و عدم نیاز به مهارت خاص در باز کردن یا نصب قالب مدولار باعث شده در هزینه‌های اجرایی، صرفه‌جویی مناسبی به عمل آید.

قالب بتن لبه خم

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: راهنمای جامع قالب شاریو

 

مزایای استفاده از قالب خم مدولار چیست؟

قالب‌های خم مدولار به دلیل فرم طراحی و نوع قطعه‌های به کار رفته در آن دارای بالاترین میزان مقاومت سازه‌ای هستند. از مزایای استفاده از قالب خم مدولار می‌توان به این موارد اشاره کرد:

وزن سبک‌تر

معمولا قالب‌های مدولار خم در ابعاد ۵۰ در ۱۰۰ متر با لبه ۵، وزنی بالغ بر دو و نیم کیلوگرم دارند که از انواع مشابه خود سبک‌تر هستند.

صرفه‌جویی در هزینه‌های اجرایی

اگر می خواهید بدانید دلیل صرفه جویی هزینه ها با استفاده از قالب خم چیست، باید بگوییم که قطعه‌های مورد نیاز برای سازه در محیط کارخانه و به شکلی همزمان تولید می‌شوند. همچنین راحتی نصب و باز کردن این قالب‌ها باعث شده است که در هزینه‌های اجرای پروژه صرفه‌جویی به عمل آید.

افزایش ایمنی کارگران

به دلیل این که قطعه‌ها در محیطی امن ساخته می‌شوند، کارگران کمتر دچار مخاطرات خاص محیط کار می‌شوند.

استحکام بالاتر

از آنجایی که نوع خم‌های ایجاد شده روی این قالب تشکیل فریم‌های یکپارچه‌ای را می‌دهند و پروفیل‌های امگا که در این قالب به کار می‌روند باعث خمش طولی و عرضی همزمان می‌شوند، بنابراین قالب خم مدولار دارای استحکام بسیار، دوام و طول عمر مطلوبی است.

تغییر شکل کمتر

 از دیگر مزایای قالب خم مدولار این است که هیچ گونه اعوجاجی ندارد و کاملا به صورت صلبی تهیه می‌شود. این قالب در زمان تشکیل دیوار یکپارچه، می‌تواند به خوبی حالت اولیه خود را حفظ کند. بنابراین به پشت‌بندهای کمتری هم نیاز دارد.

به طور کلی قالب های خم کاربردهای منحصر به فردی در ساخت سازه های مختلف دارند. استحکام، صرفه جویی در زمان استفاده از این نوع قالب، افزایش ایمنی کارگران و … از جمله مهم ترین دلایل استفاده از این نوع قالب ها است.

زهرا مرادمندمشاهده نوشته ها

Avatar for زهرا مرادمند

[elementor-template id="49135"]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *