روش قالب بندی سد بتنی چیست؟

آیا میدانید روش قالب بندی سد بتنی چیست و چگونه اجرا می شود؟ سد‌ها سازه‌هایی هستند که جهت نگهداری و تنظیم آب و برقراری کنترل سیلاب و انرژی هیدروالکتریک به کار ‌می‌روند. این سد‌ها عمدتاً از بلوک‌های بتنی، خاک و سنگر‌های ترکیبی تشکیل شده‌اند. سد‌ها می‌توانند از نظر اندازه و نوع، مختلف باشند، از سد‌های کوچک محلی تا سد‌های بزرگ و بین‌المللی مانند سد‌های بتنی. مزایای این سد‌ها شامل ذخیره‌سازی آب برای مصارف زراعی و شرب، تأمین انرژی هیدروالکتریک، کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت‌های ناشی از سیلاب، و ایجاد فرصت‌های اقتصادی و توسعه منطقه‌ای می‌باشد.

همچنین، سد‌ها می‌توانند برای تفریحات آبی و گردشگری نیز مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، ساخت سد‌ها ممکن است به علت تأثیرات زیست‌محیطی و اجتماعی‌اش، اختلافات زمینی و اثرات زلزله، هزینه‌های بالا و تغییرات آب و هوایی ناخواسته‌ای ایجاد کند.

روش قالب بندی سد چیست؟

یکی از اصلی‌ترین قسمت‌های سد و سد‌سازی بتنی، قسمت قالب بندی بتنی آن می‌باشد. قالب بندی سد به صورتی نیست که در یک مرحله و دریک زمان واحد انجام گیرد. به همین دلیل نیاز است در هنگام قالب‌بندی توجه داشته باشید که در هنگامی که نیاز به باز کردن قالب بود، فضای کافی موجود باشد و استاندارد‌های الزامی رعایت گردد.

همانطور که بیان شد قالب‌بندی سد بتنی در چندین مرحله صورت می‌گیرد، به همین دلیل نیاز است تمامی اقلامی که در قالب‌بندی سد بتنی دخیل هستند باید سبک بوده و قابلیت حمل آسانی داشته باشد. نکته قابل توجه بعدی آن است که این اقلام دخیل در قالب‌بندی، باید امکانات مورد نیاز برای حفظ امنیت افرادی که مشغول هستند را تأمین نماید.

انواع روش قالب بندی سد

قالب‌بندی سد بتنی را می‌توان به دو روش سنتی و مدرن اجرایی کرد که هر کدام مزایا و معایبی را دارا خواهد بود.

روش قالب بندی سد سنتی

در روش قالب بندی سد بتنی از هر کیلو قالب بتن فلزی یا پلاستیکی استفاده می‌شود که از اجزای کوچیک شروع به اتصال نموده و سازه‌ای منسجم ایجاد می‌گردد. بعد از بتن‌ریزی و قالب‌گیری کامل، مدت زمانی نیاز است تا بتن در داخل قالب‌ها خشک گردد که در این مرحله متناسب با استاندارد‌ها برای حفظ رطوبت و محکم‌سازی بتن، آن را با مایعاتی مانند آب و دیگر مواد مورد نیاز نمناک می‌سازند.

بعد از خشک شدن کامل بتن، قالب‌ها به نوبت از آخرین قالب بسته شده باز می‌گردد و این اقلام برای ساخت قالب بعدی منتقل می‌شوند تا به سطح بالای مورد نیاز برسد. در این صورت بعد از اتمام تمامی قالب‌بندی‌های مورد نیاز و بتن‌ریزی قسمت‌های مختلف سد، کار قالب‌بندی سد بتنی به اتمام می‌رسد.

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: سیستم قالب بندی ستون

آشنایی با انواع روش های قالب بندی سدها

روش قالب بندی سد مدرن

روش قالب بندی سد مدرن به نام مدل بالارونده شناخته می‌شود. در روش سنتی بیان شد که بعد از خشک شدن بتن درون قالب‌ها، قالب بتن باز شده و به مرحله بعدی برده شده تا سپس قالب‌گیری صورت گیرد. اما در روش بالارونده ابتدای کار قالب‌ها بسته می‌شوند که در این مرحله نیز ممکن است بر حسب نیاز سد از شیوه دوکا یا مدولار استفاده گردد. در این روش مدرن دیگر نیازی به باز کردن قالب‌ها نیست، بلکه با استفاده از یک نیروی پیشران، قالب‌ها به سطح بالاتری انتقال داده می‌شوند و سرعت العمل این روش بسیار به کوتاه شدن زمان پروژه کمک می‌کند.

همانطور که بیان شد دوکا یا مدولار، دو شیوه مهم در این روش قالب بندی سد هستند. تفاوت این دو شیوه اندازه‌های قالب‌گیری می‌باشد. متناسب با حجم سد و اندازه سد‌ها بیشتر از دوکا استفاده می‌گردد؛ زیرا حجم بیشتری از سد را با یک بار قالب‌گیری می‌توان بتن‌ریزی نمود و همچنین اقدامات مستحکم‌سازی در این شیوه نیز بسیار رایج‌تر است. زیرا سد‌ها باید متحمل وزن بسیار زیادی از آب باشند؛ به همین دلیل نیاز است در سد‌سازی‌ها از بتن و فلزات در شیوه‌ای مناسب استفاده گردد.

 انواع قالب های قابل استفاده در قالب‌بندی سد بتنی

همه ما با قالب‌های چوبی، که در ساختمان‌سازی‌ها کاربرد دارند آشنا هستیم. از این قالب‌ها در وسعت بزرگ‌تر برای قالب‌بندی سد بتنی استفاده می‌شود. اما معمولاً بعد از باز کردن قالب‌های چوبی، بتن خشک شده صاف و منظم نمی‌باشد. اما اگر از قالب‌های فلزی استفاده شود، ما شاهد بتنی صیقلی و صاف خواهیم بود و همچنین قالب‌های فلزی نیاز به نگهداری خاصی ندارند و این موضوع برای مجریان پروژه سد‌سازی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

استفاده از قالب‌های آجری روش دیگری است که می‌تواند به عنوان روش قالب بندی سد بتنی استفاده شود. در این روش، دیگر مرحله باز کردن قالب را نداریم. چون آجر‌ها در بدنه بتن و سد باقی می‌مانند. از این روش به صورت معمول برای ساخت زیر بنا و قالب فونداسیون سد‌ها استفاده می‌گردد.

پیشنهاد ناشر

ممکن است این را نیز بپسندید: سولجر

مصالح مورد استفاده در روش قالب‌ بندی سد

به صورت کلی قالب‌بندی سد بتنی، خود به دو قسمت تقسیم می‌شود. قسمت اول اتصال قالب‌های بهم و آماده‌سازی بستر برای بتن‌ریزی و قسمت بعدی بتن‌ریزی برای قالب‌بندی سد بتنی که در این مرحله متناسب با نیاز‌های سازه، مواد افزونی به بتن اضافه می‌گردد تا مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار پشت سد کسب کند. در قالب‌بندی سد بتنی بسته به نیاز و احتیاجات نوع سازه و حجم سازه باید انتخاب نمود از چه نوع قالبی استفاده گردد.

برای مثال اگر از قالب‌های آجری استفاده گردد، ما به آجر و ملات مناسب برای چیدمان قالب نیاز داریم و یا اگر از قالب‌های فلزی استفاده می‌شود دیگر به ملات نیازی نیست؛ زیرا برای اتصال قطعات قالب نیاز به جوش فلز یا پیچ و مهره می‌باشد. همچنین اگر از قالب‌های چوبی استفاده می‌گردد، ممکن است از سیم‌های مفتولی یا میخ برای اتصال استفاده گردد و قالبی مناسب جهت بتن‌ریزی آماده شود.

 

سدها در عصر جدید یکی از سازه های استراتژی برای هر منطقه ای میباشد. شرط اصلی سد سازی حفظ ساختار  سد در هنگام آب گیری سد میباشد. امروزه سد های بتنی یکی از پر ساخت ترین سازه های بتنی در کشور میباشند. قالب گیری سد بتنی از جمله مهم ترین قسمت های سد سازی میباشد که در این مقاله با روش های آن و ابزار های آن آشنا شدید. روش های قالب بندی سد بتنی همانطور که بیان شد به دو دسته سنتی و مدرن تسیم می شوند که تفاوت اصلی آن ها سرعت پیشروی پروژه و انتقال آسان اقلام برای قالب بندی سد بتنی می باشد.

زهرا مرادمندمشاهده نوشته ها

Avatar for زهرا مرادمند

[elementor-template id="49135"]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *