با مزایا و معایب قالب بتن پلیمری آشنا شوید

قالب بتن پلیمری چیست؟

بتن ماده‌ای روان است که برای شکل‌دادن آن از قالب استفاده می‌کنند. قالب‌های بتنی از نظر شکل هندسی، ابعاد و اندازه و متریالی که با آن ساخته می‌شوند، به انواع مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند. از پرکاربردترین انواع قالب‌های بتنی می‌توان به قالب بتن پلیمری اشاره کرد که با استفاده از آن می‌توان قالب‌بندی بتن را در پروژه‌های ساخت‌وساز کوچک انجام داد. این محصول از مزایا و معایب مختلفی برخوردار است که در این مطلب قصد صحبت در مورد آن‌ها را داریم. با ما همراه باشید.

قالب بتن پلیمری چیست؟

در فرایند بتن‌ریزی و برای شکل‌دادن و استحکام‌بخشی به آن، از قالب بتن استفاده می‌شود. قالب‌هایی که به این منظور مورداستفاده قرار می‌گیرند انواع مختلفی دارند و معمولاً بر اساس متریالی که با استفاده از آن تولید می‌شوند، دسته‌بندی می‌گردند. یکی از انواع قالب‌های بتنی، قالب پلیمری یا پلاستیکی بتن است که جزو ارزان‌ترین و پرکاربردترین انواع قالب‌ها به‌خصوص در پروژه‌های ساخت‌وساز کوچک محسوب می‌شود.

این نوع از قالب‌های بتنی همان‌طور که از نامشان مشخص است از جنس پلیمر هستند. پلیمر و مواد پلیمری نسبت به ضربه، فرسایش و فشار مقاوم بوده و در برابر رطوبت و… تغییر شکل نمی‌دهند. قالب پلاستیکی بتن را در ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید می‌کنند تا در انواع پروژه‌ها، با هر شرایطی امکان استفاده از آن‌ها وجود داشته باشد. استفاده از این محصول به دلیل وزن سبک، سازگاری بالا و جای‌گیری راحت، فرایند بتن‌ریزی را ساده‌تر و سریع‌تر می‌کند.

شاید تصور کنید که صفر تا صد قالب‌های پلیمری از پلاستیک و پلیمر است و پلاستیک هر چند فشرده؛ اما استحکام چندانی ندارد؛ اما باید گفت که این قالب‌ها برخلاف تصور عموم و چیزی که ظاهر آن‌ها نشان می‌دهد، کاملاً پلاستیکی نیستند. این قالب تنها رویه پلاستیکی دارد و پلیمر یا پلاستیک که ماده اصلی آن است به‌عنوان رویه و لایه بیرونی قالب استفاده می‌شود. جنس داخل قالب بتن پلیمری، فلز است که باعث می‌شود قالب از استحکام فلز و مقاومت پلاستیک، هم‌زمان برخوردار باشد.

مزایا و معایب قالب پلیمر یا پلاستیکی بتن

مانند هر محصول دیگری قالب‌های پلیمری یا پلاستیکی بتن هم از مزایا و معایب مختلفی برخوردار هستند. آشنایی با مزایا و معایب این محصول زمانی که قصد قیاس آن با دیگر انواع قالب‌ها را داشته باشید، تا یکی از میان آن‌ها را انتخاب و برای پروژه خود استفاده کنید، اهمیت زیادی دارد. مزایا و معایب این مدل از قالب‌های بتنی را می‌توان به‌صورت زیر عنوان کرد:

مزایای قالب‌های بتن پلیمری

  • وزن پایین

از جمله مزایای قالب بتن پلیمری، می‌توان به وزن پایین آن‌ها اشاره کرد. باتوجه به اینکه در این قالب‌ها از یک لایه فلز استفاده شده و مقاوم‌سازی بعدی آن‌ها با استفاده از پلاستیک یا پلیمر انجام می‌شود، وزن چندان بالایی نداشته و نسبتاً سبک هم هستند. این موضوع را می‌توان مهم‌ترین مزیت این قالب‌ها نیز عنوان کرد؛ زیرا آن‌ها را به گزینه‌ای مناسب برای پروژه‌های گوناگون، به‌خصوص پروژه‌هایی که بتن‌ریزی آن‌ها در مناطق صعب‌العبور انجام می‌شود، تبدیل می‌کند.

  • عایق سرما

قالب پلیمری بتن، عایق سرما است و مانع یخ‌زدگی و نفوذ سرما به سازه‌های بتنی می‌شود. این ویژگی قالب‌های پلیمری را به گزینه‌ای مناسب برای مناطق سردسیر تبدیل می‌کند. از طرفی مقاومت به سرما، این قالب‌ها را در برابر رطوبت هم مقاوم می‌کند و این ویژگی باعث می‌شود که طول عمر سازه بتنی بیشتر شود.

  • عایق گرما

علاوه بر سرما قالب‌های پلیمری نسبت به گرما هم عایق خوبی هستند. این قالب‌ها را در مناطق گرمسیر هم می‌توان استفاده کرد. عایق بودن پلاستیک در قالب بتن پلیمری نسبت به گرما، این مزیت را دارد که از گرم‌شدن بتن که باعث انبساط، خشک‌شدن و ازبین‌رفتن رطوبت داخلی بتن شده و در نتیجه آن را آسیب‌پذیر می‌کند، جلوگیری شود.

  • عدم نیاز به روغن‌ریزی در استفاده

دیگر مزیت این قالب‌ها عدم نیاز به روغن‌ریزی در زمان استفاده از آن‌هاست؛ زیرا جنس پلاستیک و پلیمر به‌گونه‌ای است که بتن به آن نچسبیده و در صورت نیاز می‌توان قالب را از بتن جدا کرد.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را از دست ندهید: قالب لغزنده

معایب قالب بتن پلیمری

در کنار تمام مزایای گفته شده برای قالب‌های بتن پلیمری، این محصول معایبی هم دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت پایین نسبت به فشار

هر چند وجود فلز باعث افزایش مقاومت قالب‌های بتن پلیمری می‌شود؛ اما مقاومت ایجاد شده در این قالب‌ها را صددرصدی نخواهد کرد. لایه پلاستیکی خارجی این نوع قالب زمانی که فشار بیش از اندازه باشد، ترک‌خورده و آسیب می‌بیند. در نتیجه این مدل قالب برای پروژه‌های سنگین و بزرگ چندان مناسب نیست.

  • عدم امکان استفاده بلندمدت

برخلاف قالب بتن فلزی که امکان استفاده چندین‌باره آن‌ها وجود دارد، قالب‌های پلاستیکی به دلیل ساییدگی سطحی و ترک‌خوردگی و… پس از یک یا چند بار استفاده خراب شده و بلااستفاده می‌شوند.

  • عدم امکان سفارشی‌سازی

از دیگر معایب این مدل قالب‌ها می‌توان به عدم امکان سفارشی‌سازی آن‌ها اشاره کرد. در واقع این قالب‌ها با اندازه و ابعادی مشخص تولید می‌شوند و درصورتی‌که نیاز به‌اندازه خاصی از آن‌ها داشته باشید، امکان تولید آن به شکل قالب بتن خاص وجود ندارد. در حال حاضر این مدل قالب را در سایزهای 15، 20 و 50 سانتی‌متری با ارتفاع یک متر تولید می‌کنند.

معایب قالب بتن پلیمری

کاربرد و موارد استفاده قالب بتن پلیمری

قالب بتن پلیمری به دلیل تمام مزایای گفته شده و در کنار سایر مزایایی مانند صاف در آوردن بتن، قیمت مناسب و… کاربردهای فراوانی دارد. همان‌طور که گفتیم این مدل قالب وزن سبکی دارد و این ویژگی باعث می‌شود که امکان استفاده از آن در هر بخش سازه وجود داشته باشد.

  • از این قالب‌ها برای ساخت دیوارهای بتنی و به عنوان سیستم قالب بندی دیوار استفاده می‌شود. قالب‌های پلیمری در دیوار قرار می‌گیرند و به‌صورت عمودی و افقی به هم متصل می‌شوند و سپس بتن‌ریزی روی آن‌ها انجام می‌شود تا استحکام لایه بتنی بیشتر شود.
  • همچنین در تولید ستون‌های بتنی نیز از این قالب‌ها به عنوان سیستم قالب بندی ستون استفاده می‌شود. استفاده از قالب‌ پلیمری به ایجاد ستون‌های صاف، یکدست و هم اندازه بتنی در سازه کمک می‌کند.
  • قالب‌های بتنی پلیمری در ایجاد سقف سازه هم کاربردی هستند. با استفاده از این قالب‌ها نیاز به بتن کمتر می‌شود و در نتیجه وزن سقف کاهش پیدا می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود احتمال بروز خطراتی مانند ریزش سقف تا حد زیادی کمتر شود.
  • دیگر کاربرد این قالب‌ها در کف سازه و به‌عنوان قالب بندی فونداسیون بتن‌ریزی است. این ویژگی استحکام بتن کف را بیشتر کرده و مانع جابه‌جایی لایه بتنی در کف می‌شود.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را از دست ندهید: قالب تونل فرم

  • بهترین جایگزین قالب‌های بتن پلیمری کدامند؟

با بررسی معایب قالب‌های بتن پلیمری شاید این سؤال برای شما ایجاد شود که چه نوع قالبی را می‌توان جایگزین انواع پلیمری قالب‌های بتنی کرد که هم کاربردی مشابه داشته باشد و هم از نظر ویژگی‌های ساختاری، معایب قالب‌های پلیمری را پوشش دهد و هم از مزایای نسبتاً مشابه برخوردار باشد؟ در پاسخ می‌توان گفت که بهترین جایگزین برای قالب بتن پلیمری، قالب فلزی بتن است. این قالب معایبی مانند عدم مقاومت قالب پلیمری نسبت به فشار بالا، عدم امکان استفاده طولانی‌مدت و… را ندارد و از طرفی نسبت به سرما نیز عایق است و در صورت نیاز امکان تولید آن در ابعاد موردنظر و سفارشی هم وجود دارد.

قالب‌های بتن پلیمری جزو پرکاربردترین انواع قالب‌های بتن‌ریزی هستند. این قالب‌ها از مزایایی مانند قیمت پایین، امکان استفاده فوری و راحت به دلیل وزن سبک و… برخوردار هستند و درعین‌حال به دلیل عدم مقاومت نسبت به فشار بالا استفاده از آن‌ها باید با درنظرگرفتن میزان فشار قابل‌تحمل انجام شود. برای سفارش قالب بتن فلزی که به عنوان بهترین جایگزین این قالب شناخته می شوند می توانید با واحد فروش تنهاپولاد تماس برقرار نمایید تا مشاوره رایگان خرید دریافت کنید.

    ترک یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند*