قالب بالا رونده چیست؟

قالب بالارونده چیست؟

قالب های بتن متنوعی برای ساخت سازه ها در پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام از این قالب ها با توجه به نوع پروژه، ویژگی های سازه مورد نظر و سیستم قالب بندی مورد نظر، ساخته و استفاده می شوند. سیستم و نوع قالب بندی که در این مقاله قصد داریم به معرفی و توضیح آن بپردازیم در پروژه های بزرگ و با ارتفاع بالا مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ این سوال را بگیرید که قالب بالارونده چیست و در چه سازه هایی کاربرد دارد.

قالب بالارونده چیست؟

سال ها پیش، برای قالب بندی دیوار های بلند، دو طرف دیوار را داربست بندی می کردند ولی امروزه با ظهور نسل جدید قالب بندی، این شیوه قدیمی منسوخ شده و روش قالب بندی نوین جایگزین آن شده است. به این صورت که پس از قرار گرفتن قالب ها، عملیات بتن ریزی شروع میشود و توسط جرثقیل و جکهای هیدرولیکی جابجا شده و به مرحله بعد انتقال پیدا می‌کند.

به هر مرحله از اجرای دیوار به این روش لیفت می گویند. در واقع در هر لیفت، سوراخی ایجاد می‌شود که در آن پایه قالب قرار میگیرد و لیفت های بعدی نیز به همین صورت ادامه پیدا می‌کند. در این سیستم قالب بندی که به قالب بالارونده معروف است، عملیات قالب بندی با سرعت بیشتری انجام می شود. اگر قصد دارید بدانید روش کار قالب بالارونده چیست در ادامه با ما همراه باشید.

روش کار قالب بالارونده چیست؟

روش کار قالب های رونده به این شکل است که این قالب در محل اجرای سازه قرار گرفته و پس از بتن ریزی از سطح قسمت بتن ریزی شده فاصله گرفته و به کمک جرثقیل و جک های هیدرلیکی به سمت بالا حرکت می کند. 

این کار تا جایی ادامه پیدا می کند که سازه تا ارتفاع مورد نظر تکمیل شود و سپس قالب از سازه جدا می شود. بنابراین در تمام طول مراحل ساخت سازه، قالب در حال حرکت به سمت بالای سازه می باشد. 

با توجه به ماهیت این قالب است که برای ساخت سازه های مرتفع و بلند مورد استفاده قرار گرفته و نام قالب بالا رونده یا قالب رونده به این نوع سیستم قالب بندی بتن اعطاء شده است. 

روش کار قالب بالارونده چیست؟
روش کار قالب بالارونده چیست؟

مهمترین سازه های ساخته شده با قالب بالارونده چیست؟

همانطور که قبلا هم گفته شد، این قالب به دلیل ماهیت حرکتی رو به بالایی که دارد برای ساخت سازه های عظیم و مرتفع مورد استفاده قرار می گیرد. اگر می خواهید بدانید که کاربرد قالب بالاروند چیست و به طور کلی در چه نوع پروژه هایی استفاده می شود، در ادامه به برخی از این سازه ها که می توان از قالب بالا رونده در ساخت آن ها استفاده کرد اشاره خواهیم کرد.

سازه های بلند:

در پروژه هایی که هدف آن ها ساخت سازه های مرتفع و بلند است، نیاز است از این نوع قالب برای ساخت آن ها استفاده شود. اما مورد استفاده در این نوع سازه ها از قالب بالارونده چیست و چرا در ساختمان ها و سازه های بلند به کار می رود؟ این نوع قالب را می توان برای اجرا و ساخت ستون ها و دیوارهای ساختمان های مرتفع استفاده کرد. 

برج ها:

یکی دیگر از انواع پروژه هایی که می توان از این نوع قالب برای اجرای آن ها استفاده کرد، برج ها هستند. برج ها اساسا با هدف ایجاد یک سازه عظیم و مرتفع ساخته می شوند و می توانند کاربری های متنوعی داشته باشند. برج های تجاری و مجموعه هتل های معروف از جمله مهم ترین سازه هایی هستند که از این نوع قالب برای ساخت آن ها استفاده می شود.

سیلوها:

سازه هایی که برای ذخیره سازی محصولات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و معمولا ساختمانی عظیم و بلند دارد، از این قالب برای ساخت استفاده می کند. این نوع سازه ها که با نام سیلو ذخیره سازی شناخته می شوند برای این که تا ارتفاع مشخص ساخته شوند از قالب رونده برای ساخت استفاده می کنند. 

شاید برای شما سوال باشد که طرح و سایز قالب بالارونده چیست که در سازه های ذکر شده مورد استفاده قرار می گیرد. باید بدانید که قالب های بالا رونده با توجه به نوع پروژه و بخش مورد استفاده، طراحی و ساخته می شوند و سپس در پروژه مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرند. 

پس برای اجرای ستون ها و دیوارهای سازه های مرتفع، برج ها و سیلو ها لازم است که طراحی و سفارش این قالب ها با توجه به سایز مورد نظر ثبت شود و سپس ساخته شده و در پروژه ها مورد استفاده قرار گیرند.

تفاوت قالب لغزان و قالب بالارونده چیست؟

این دو  قالب از نظر کاربرد تقریبا عملکردی مشابه دارند. قالب بالا رونده، در هنگام اجرای پروژه و برای ساخت دیوار و ستون، به سمت بالا حرکت می کند تا زمانی که بخش سازه مورد نظر تکمیل شود. 

قالب لغزنده هم برای تکمیل سازه به سمت بالا حرکت می کند تا زمانی که بتن ریزی سازه مورد نظر تکمیل شود، اما پس تفاوت قالب لغزنده و قالب بالارونده چیست؟ 

قالب بالا رونده برای این که بتواند بتن ریزی را تا ارتفاع مورد نظر هدایت کند، هر بار پس از تکمیل بتن ریزی در هر ارتفاع باز شده و مجدد روی سطح مقطع بتن فعلی قرار می گیرد. به این ترتیب تا ارتفاع مورد نظر، این قالب نیاز به باز و بست مجدد دارد. اما قالب لغزنده همانطور که از نامش مشخص است، روی بتن ریزی انجام شده و سفت شده می لغزد و بدون نیاز به باز و بست مجدد روی بتن فعلی قرار می گیرد و تا ارتفاع مورد نظر به همین شکل ساخت سازه را هدایت می کند.

در این مقاله سعی کردیم به پاسخ این سوال بپردازیم که قالب بالارونده چیست و برای ساخت و بتن ریزی چه سازه هایی مورد استفاده قرار می گیرد. قالب بالا رونده یکی از قالب بتن های خاص و کاربردی است که با توجه به نوع پروژه، طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به ماهیت بالا روندگی که دارد در سازه های مرتفع و عظیم مورد  استفاده قرار می گیرد.

سازه LSF چیست؟

سازه‌های فولادی سبک (LSF) یکی از تکنولوژی‌های مدرن در صنعت ساختمانی است که به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، جایگاه ویژه‌ای در ساخت‌وسازهای صنعتی و مسکونی پیدا کرده‌اند. سازه LSF از تیرهای فولادی

نکات کلیدی اجرای قالب فونداسیون بتن

اجرای فونداسیون بتن یکی از اصطلاحات اساسی و بنیادین در صنعت ساخت‌وساز است که نقش بسیار مهمی در استحکام و پایداری ساختمان‌ها دارد. این قسمت اساسی ساختمان که زیر سازه‌های بالایی را

اصول و روش‌های افزایش طول عمر قالب‌های بتن

افزایش عمر قالب بتن یکی از موضوعات حیاتی در صنعت ساخت‌وساز است که تأثیر مستقیمی بر کیفیت و هزینه‌های پروژه‌های ساختمانی دارد. قالب بتن به‌عنوان یکی از عوامل اساسی در فرایند ساخت،

سیستم قالب بندی ستون با مقطع متغیر چیست؟

با پیشرفت فناوری و نیازهای متنوع در زمینه معماری و ساختمان‌سازی، استفاده از سیستم‌هایی که قابلیت تطبیق با شرایط مختلف را دارا هستند، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. سیستم قالب بندی ستون

آشنایی با روش جک زدن زیر سقف

در دهه‌های اخیر، معماری ساختمان با توسعه‌ی فناوری و نوآوری‌های جدید، به یکی از حوزه‌های پربارتر و پویاتر هنر و علم تبدیل شده است. از جمله ترفند هایی که در این حوزه

بتن سبک گازی (AAC) و کاربرد آن در سازه‌ها

آشنایی با بتن AAC (Autoclaved Aerated Concrete) در قلمرو ساخت‌وسازهای مدرن، جستجو برای موادی که عملکرد برتر را ارائه می‌دهند، در حالی که از نظر زیست‌محیطی پایدار هستند، منجر به نوآوری‌های قابل‌توجهی