قالب کالورت چیست؟

قالب کالورت

آیا می‌دانید که منظور از قالب كالورت بتنی پیش ساخته چیست و این نوع از قالب‌های بتنی چه کاربردهایی دارند؟ در واقع کالورت‌ها سازه‌هایی مشابه با تونل‌ها هستند که به طور معمول در بخش زیر معابر یا راه آهن‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود. این سازه‌های بتنی کمک می‌کنند تا هدایت آب‌های روان به دقت صورت گرفته و جریان آب را از بالا به سمت پایین هدایت شود. در نتیجه می‌توان اینطور گفت که کالورت‌ها یک کانال سرپوشیده هستند که افراد برای عبور جریان آب از آن‌ها استفاده می‌کنند، از این رو نام دیگر کالورت، آب گذر به معنی مسیری برای عبور سیالات است.

ما در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل کالورت‌ها، مزایا و معایب آن‌ها بپردازیم. لطفاً تا پایان معرفی این نوع از قالب‌های بتنی، با ما همراه باشید.

قالب كالورت و استفاده های آن

همانطور که پیش از این گفتیم، کالورت یک کانال سرپوشیده است که با هدف عبور درست و مناسب آب از یک خاکریز مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهتر است بدانید که این نوع از قالب‌های بتنی در شکل‌های مختلف ساخته، تولید و به بازار بتن عرضه می‌شوند. علاوه بر این، این نوع از قالب‌ها، در واقع نوعی سازه‌های تقاطعی به شمار می‌آیند که وظیفه اصلی آن‌ها شامل هدایت روان آب‌ها، جریان آب‌های سطحی و هرزآب‌ها از قسمت بالا دست مسیر به سمت بخش پایین دست مسیر است. قالب‌‌های کالورت یک سازه بتنی مناسب در جهت حفاظت از کانال‌‌های آبیاری نیز هستند.

همچنین به این نکته توجه کنید که اراضی دامنه‌ای موجود در مسیر کانال، به طور یکدست در جهت یک خط تراز قرار دارند. علاوه بر این برای صرفه اقتصادی بیشتر، این نوع از سازه‌های تقاطعی که در مسیل‌های طبیعی از آن‌ها استفاده می‌شود، عموماً با طول کوتاه‌تری نسبت به حالت نرمال طراحی و تولید می‌کنند.

قالب کالورت تنهاپولاد

 

نکاتی که بهتر است در مورد کالورت‌ها بدانید

در این قسمت به بیان برخی از ویژگی‌های قالب كالورت می‎پردازیم.

  • همانطور که اشاره شد، کالورت یک محصول بتنی با ویژگی‌‌های منحصر به فرد است که در جهت افزایش سرعت دهی و افزایش قدرت انشعاب جریان سیالات به کار می‌رود. به طور کلی می‌توان گفت که کالورت‌ها یک کانال آب ‌رَوی از پیش آماده هستند که از کامپوزیتی با پایه سیمان و سیلیس ساخته شده‌اند و یک درب هم سایز با خود نیز دارند.
  • این قالب‌های بتنی در شکل‌های مختلف باکس و یو ساخته می‌شوند که متناسب با شرایط و نوع پروژه، از هریک از آن‌ها استفاده می‌شود. در صورتی که دیواره، کف و درب کانال کالورت به صورت یکپارچه ساخته شده باشد، کانال باکسی نامیده می‌شود. اما اگر درب آن به صورت مجزا ساخته شود، کانال یو شکل محسوب می‌شود.
  • کالورت در وحله اول به عنوان مسیری برای جریان‌های سطحی که در اثر آب‌های زهکشی، هرزآب‌های حاصل از آبیاری و زه آب‌ها به وجود می‌آیند، ساخته شده‌اند. کالورت‌ها این آب‌ها را از طریق مسیری که در زیر جاده، کانال یا سایر تاسیسات وجود دارد، به آب‌های آزاد تخلیه می‌کنند.
  • نکته حائز اهمیت در مورد کالورت‌ها این است که ساختار کالورت شامل ساختمان ورودی، مجرای کالورت و ساختمان خروجی است.
  • عموماً کالورت‌ها به دو صورت بتنی و لوله‌های فلزی موج‌دار ساخته می‌شوند. از کالورت‌های فلزی به عنوان یکی از اجزای اصلی بزرگراه‌ها استفاده می‌کنند.
  • نکته مهم در مورد کالورت‌های بتنی، مقاوم سازی به موقع آن‌ها است. این قطعه‌های بتنی مانند سایر سازه‌های بتنی دیگر، به مرور فرسوده ‌و در صورت عدم توجه به کل تخریب می‌شوند.

مزایا و معایب کالورت‌ها

کالورت‌ها نیز مانند سایر سازه‌های بتنی و غیره دارای مزایا و البته معایبی هستند، در ادامه به بیان برخی از این مزایا و معایب پرداختیم.

مزایای کالورت‌ها

  1. کالورت بتنی یک گزینه عالی و مطمئن برای تخلیه طوفان‌ها، عبور جویبارها و سیستم‌های فاضلاب و تونل‌های آب و حتی برق است. قالب كالورت شامل آبریزهای مخصوصی بوده که قابلیت استفاده در تونل‌های تاسیسات شهری را نیز دارند.
  2. از کالورت‌های بتنی پیش ساخته با دهانه کوچک، در برخی از موارد برای پل‌های بزرگراه‌ها و سایر موارد این چنینی استفاده می‌شود.
  3. در سیستم‌های زهکشی که در زیر جاده و مسیر قرار می‌گیرند و حالت مدفون شده دارند نیز از کالورت پیش ساخته استفاده می‌کنند و به این ترتیب آب‌های حاصل از بارندگی از یک سمت به سمت دیگر هدایت شده و در نهایت جلوی تخریب سازه‌های بتنی گرفته می‌شود.
  4. این محصول در مقایسه با سیستم‌های قوسی فلزی و یا حتی سیستم های تخلیه چند قطعه‌ای، فرآیند نصب آسان‌تری داشته و علاوه بر این هزینه نصب آن نیز کمتر است.
  5. می‌توان اینطور گفت که نصب سریع و آسان اصلی‌ترین مزیت برای کالورت‌های بتنی پیش ساخته بشمار می‌آید. این در حالی است که در صورت استفاده از روش‌های قدیمی برای تولید کالورت بتنی نیاز به نیروی انسانی دو چندان شده و همچنین در فرآیند ساخت با روش قدیمی، شرایط اقلیمی نیز نقش بسازی دارند. اما کالورت‌های پیش ساخته، در واقع قالب‌های آماده‌ای هستند که در محل پروژه مونتاژ و نصب می‌شوند و کیفیت آن‌ها نیز تضمین شده است.
  6. کالورت بتنی پیش ساخته در صورتی که با شرایط محیطی و اقلیمی هماهنگ بوده و استانداردهای ساخت بتن در آن‌ها رعایت شده باشد، بهترین گزینه برای استفاده در صنعت ساخت و ساز جاده‌ای هستند.

معایب قالب‌های کالورت

یکی از مهم‌ترین معایب کالورت‌ها این است که در اثر گذر زمان دچار فرسودگی و کاهش قدرت برای تحمل بار خواهند شد. در نهایت ممکن است کالورت دچار فروریختگی موضعی یا کلی شود. بنابراین متخصصان و مهندسین بتن توصیه می‌کنند تا به منظور جلوگیری از این اتفاق، کالورت بتنی مقاوم سازی شود. بهتر است بدانید که امروزه با استفاده از روش‌های نوینی مانند استفاده از کامپوزیت‌های FRP، قالب كالورت را مقاوم سازی می‌کنند.

انواع آسیب‌های قالب‌های كالورت

همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم قالب‌های پیش ساخته کالورت ممکن است در اثر گذر زمان دچار آسیب‌‌هایی شوند که در اینجا به طور مختصر به چند مورد از این آسیب‌ها اشاره می‌کنیم.

آسیب در اثر خوردگی فولاد

می‌توان گفت عدم نگهداری درست و مناسب پل‌‌ها و یا به اصطلاح مهندسی، عدم ایزولاسیون اولیه پل باعث می‌شود تا آرماتور‌های فولادی تعبیه شده در سازه بتنی، در اثر حمله مواد خورنده‌ که در خاک یا هوای اطراف سازه وجود دارند، دچار خوردگی شوند. همچنین سرعت خوردگی در فولادی که در مجاورت هوا و بدون پوشش است افزایش پیدا خواهد کرد.

آسیب در اثر فرسایش بتن

این نوع فرسایش ممکن است در اثر استفاده از مصالح نامناسب ایجاد شود. با گذشت زمان ممکن است پوسته بتنی سطح پل از بین رفته و آرماتورهای فولادی از بتن خارج شوند.

جهت سفارش تولید قالب کالورت با ما تماس بگیرید.(02154651000)

    ترک یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند*