قالب های مدولار بتن

میتوان گفت سیستم قالب بندی مدولار متداول ترین روش قالب بندی در صنعت راه و ساختمان بوده و این موضوع باعث ایجاد بازه گسترده ای از بکارگیری این شیوه شده است. همچون اجرای دیوار ، دیوارهای مرتفع با ضریب تکرار بالا ، ستون ، مقاطع مدور و همچنین ستون های گرد و …
این قالب ها با استفاده پنل های استاندارد و اتصال آنها به کمک تجهیزات قالب بندی تشکیل شده و بستر مناسبی متناسب نوع مقطع بتن ایجاد می نماید . شایان ذکر است با توجه به استاندارد بودن قطعات و پیروی از استاندارد های موجود محدودیت هایی در طراحی ایجاد می نماید که ملزم به توجه طراحان می باشد.

این قالب ها بر اساس نوع به دو بخش لبه خم و لبه جوشی تقسیم میشود. سیستم قالب بندی مدولار از اتصال پنل ها و تجهیزات قالب بندی تشکیل شده که این پنل ها در دو نوع جوشی و خم ، با لبه های 5 و 6 سانتی متر تولید شده و از دو بخش رویه ، کلاف بندی و تسمه های استحکامی تشکیل می گردد. کلیه مشخصات فنی این پنل ها در جدول اوزان قالب های مدولار قابل مشاهده می باشد .

تولید سیستم قالب بندی مدولار

سیستم های قالب بندی مدولار

قالب بندی فونداسیون

قالب فونداسیون

فونداسیون (به انگلیسی foundation ) یکی از بخش‌های بسیار با اهمیت هر سازه به شمار می‌آید.  با توجه به اینکه وزن کل اجزای ساختمان را فونداسیون تحمل می کند  لذا لازم است برای استحکام این بخش توجه کافی مبذول شود. فونداسیون ، اولین و مهمترین بخش هر سازه به شمار می آید که باید با توجه به استانداردهای لازم ، پی‌ریزی شود تا استحکام و مقاومت سازه را تضمین کند. برای ساخت و پی ریزی فونداسیون از قالب های فونداسیون استفاده می شود.  در قالب بندی فونداسیون بتن از سه نوع قالب چوبی، فلزی و آجری استفاده می شود که هر کدام کارایی مختص به خود را دارا هستند.

قالب فونداسیون فلزی:

این قالب ها اگرچه نسبت به دیگر قالب ها گران تر هستند ولی از استحکام بالاتری برخوردارند و به دلیل سهولت اتصال و سرعت اجرا و قابلیت استفاده مجدد ، نسبت به دیگر قالب‌ها ، کاربرد بیشتری دارند.

با استفاده از پنل ها و اتصال آنها توسط اتصالات مربوطه، بستر های گوناگونی متناسب با مقطع بتن پدید می آید که کمک شایانی به مهندسین طراح برای اجرای اشکال نامتعارف در این بخش می نماید.

قالب فونداسیون آجری:

قالب آجری در اطراف پی ساخته می‌شوند. در حقیقت این قالبها بخش دائمی سازه به شمار می آیند و بعد از خشک شدن بتن همچنان به عنوان جزء ثابت سازه باقی می مانند.

قالب فونداسیون چوبی:

با توجه به اینکه جنس این قالب ها از چوب است لذا دارای وزن کمتری هستند و به راحتی قابل حمل و نقل هستند ولی نسبت به دیگر قالب ها از استحکام کمتری برخوردارند و در مقابل رطوبت مقاومت لازم را ندارند.

قالب بندی تیر و دال

قالب تیر و دال بتنی

برای قالب بندی تیر و دال از قالب و کنج مدولار یا نبشی صفر و برای اتصال قالب ها از پین و گوه و کلمپس استفاده می شود. برای نگهداری قالب تیر از جک های سقفی صلیبی شکل (T) یا داربست استفاده می شود.

اجرای قالب بندی تیر و دال با ترکیب قالب های مدولار و کنج های بیرونی و نبشی پانچ دار میسر می شود. زیرسازی این قالب بندی، توسط جک های سقفی و یا داربست های مدولار انجام می شود. شرکت تنها پولاد ارائه دهنده کلیه خدمات قالب و انواع قالب های بتن و تجهیزات قالب بندی در ایران می باشد.

نوع قالب مصرفى در سيستم سقف بستگى به نوع دال دارد.

انواع دال هاى متداول در سازه هاى بتنى:
سيستم تير- تاوه (دال بتنى واقع بر روى تير)
دال تخت (بدون تير)
دال مجوف (با تيرچه‌هاى دوطرفه و به كمک قالب كاسه‌اى فايبرگلاس)
دال بتنى با تيرچه (به كمک قالب فلزى)
سيستم دال مسلح و قالب فلزى موج‌دار

قالب ستون

قالب ستون

سیستم های قالب بندی ستون که اکنون در دسترس می باشند معمولاً طبیعتی مدولار دارند و امکان سرهم کردن و مونتاژ سریع در محل را فراهم می کنند به طوری که کار نیروی انسانی را به حداقل می رساند. این قالب ها در انواع فولادی ، آلومینیومی ، پلاستیکی و حتی مقوایی (یک بار مصرف ولی قابل بازیافت) می باشند و دارای تنوع ابعاد بسته به مقطع بتن مورد نظر می باشند.

نوآوری ، منجر به ساخت قالب های تطبیق پذیر و چند بار مصرفی شده است که می توان آن ها را در پروژه با سایز های مختلف به کار برد.پنل قالب های ستون ، برای تحمل حداکثر فشارهای معین وارده از بتن طراحی شده اند. برای قرار گرفتن فشار بتن در محدوده معین، باید سرعت بتن ریزی تنظیم شود.
منافذ و پایه قالب های مونتاژ شده باید به طور مناسبی مهار شوند تا از جابجایی و نشت شیره بتن در حین بتن ریزی جلوگیری شود.
 

قالب گرد

قالب ستون گرد

قالب ستونهای گرد به صورت لوله‌هایی با قطر مشخص و از جنس فایبرگلاسهای مسلح شده و یا از اجناسی نظیر آن ، که ضمن استحکام کافی نسبتاً سبک باشد، انتخاب می‌کنند. قالبهای ستونهای گرد را گاهی از چوب نیز می‌سازند. در این حالت عرض صفحات چوبی را به مراتب کمتر از حالت قالبهای ستونهای چند ضلعی در نظر می‌گیرند.
انواع قالب های ستون گرد(گرد ستون)
 
قالب های با قطر کوچک
قالب های با قطر متوسط
قالب های با قطر زیاد
هر کدام از این قالب ها با توجه به نوع سازه کاربرد متفاوتی دارند. از قالب های مدور در مخازن بتنی و سیلوها استفاده می شود.

ضخامت ورق رویه قالب‌های گرد ۳ میلیمتر و استیفنرهای قالب از تسمه ۶۰ *۸۰ میلیمتر به صورت نورد شده می باشد و جهت اجرای ستون های گرد با قطر پایین و حدوداً کوچکتر از ۲ متر استفاده می شوند.

با توجه به نوع سازه می توان تصمیم گرفت از کدام نوع قالب اعم از گرد، مربع و مستطیل استفاده کرد. در  برخی سازه ها به جای قالب های مربع یا مستطیل می توان از قالب گرد استفاده کرد. گاهی اوقات شرایط سازه ایجاب می کند که فقط از قالب ستون گرد استفاده کنیم.

قالب بندی دیوار

قالب-دیوار-بتنی

برای قالب بندی دیوارهای بتنی از  اتصال  قالب های مدولار به یکدیگر  استفاده می شود.  از مهم ترین عوامل در انتخاب روش قالب بندی این دیوارها، یک طرفه و یا دو طرفه بودن آن  است. در موارد متعددی از پروژه های عمرانی، مانند دیوارهای حائل زیرزمین ها، یک طرف از دیوار بتنی در تماس با خاک قرار دارد و هدف از ساخت این دیوار ثابت نگه داشتن خاک پشت آن است؛  در نتیجه فقط یک طرف آن قالب بندی شده و بتن، بین قالب یک طرفه و خاک ریخته می شود. قالب بندی دو طرفه در مواردی مانند دیوارهای برشی استفاده می شود که در آن ها لازم است هر دو طرف دیوار قالب بندی شود.