جک سقفی

جک قالب بندی

ساخت سقف بنا، یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش‌های ساخت یک سازه است. به برخی سقف‌ها بار و نیروی زیادی وارد می‌شود و نیاز است تا در زمان ساخت، با استفاده از ابزاری ثابت نگه داشته شوند تا دچار ریزش نشوند. سقف‌هایی که با استفاده از بتن ایجاد می‌شوند نیز از این قاعده پیروی می‌کنند و نیاز است تا برای آن‌ها از قالب‌ها و نگهدارنده‌هایی استفاده شود. این نگهدارنده‌ها جک سقفی نامیده می‌شوند و کاربرد گسترده‌ای در ساخت انواع سقف سازه‌های گوناگون دارند. در این مقاله قصد داریم تا با جک‌های سقفی و انواع آن در ساخت انواع سقف آشنا شویم و ببینیم که این ابزار ساختمانی مهم، چه کاربردی در ساخت انواع سازه‌ها دارد.

جک سقفی چه ابزاری است؟

بتن یکی از پرکاربردترین مصالح و مواد اولیه ساختمانی برای تکمیل سقف انواع سازه است. بتن، مستحکم، در دسترس و ارزان و نیز مقاوم است و می‌تواند سقف بنا را شکل داده و غیر قابل نفوذ نماید. برای شکل‌دهی و ساخت این سقف‌های بتنی و نیز انواع دیگر سقف مانند تیرچه بلوک، طاق ضربی، یونولیت و وافل از جک‌های سقفی به عنوان یک نگهدارنده استفاده می‌شود. جک سقفی برای ثابت نگهداشتن و نیز تحمل باری که سقف ایجاد می‌کند، کاربرد دارد.

این وسیله در هنگام ساخته شدن اجزای سقف بنا، در زیر آن قرار می‌گیرد تا مانع از ریزش این اجزا، در این مرحله شود. این نوع از جک‌ها کمک می‌کند تا استحکام و پایداری سقف در هنگام ساخت حفظ شود.

همه سقفها به این جک‌ها نیاز دارند اما در مراحل ساخت و تکمیل سقف‌های بتنی، حتما باید از این وسیله برای پایداری بهتر سقف کمک گرفت. این مدل از جک‌های ساختمانی انواع بسیار گوناگونی دارد که در ادامه مقاله به آن‌ها اشاره خواهد شد.

کارکرد جک سقفی

این وسیله که برای ایجاد کمک برای تحمل بار سقف در حال ساخت و در زیر سقف کار گذاشته می‌شود، کارکرد ویژه‌ای برای ساخت سقف بناهای گوناگون دارد. از این وسیله هم در پروژه‌های کوچک و هم در پروژه‌های بزرگ ساختمانی استفاده می‌شود. کارکرد و کیفیت این وسیله از میزان تحمل بار توسط آن مشخص می‌شود. اگر به هر دلیلی مانند بی‌کیفیت بودن متریال مورد استفاده در ساخت جک سقفی و یا دیگر موارد، این وسیله نتواند بار وارده به سقف را تحمل کند و آن را در سر جای خود به صورت ثابت نگه دارد، حوادث جبران ناپذیری در بنا رخ خواهد داد.

ریزش سقف در اثر این حادثه ممکن است هم عواض جانی برای کارگران و هم عوارض مالی سنگینی داشته باشد. به علاوه این وسیله باید طوری طراحی شود که در هنگام استفاده بر روی زمین‌هایی با خاک سست نیز در اثر فشار وارده، داخل زمین فرو نرود و ثابت بماند.

جک سقفی ساختمان

مشخصات و اجزای جک‌های سقفی

این نوع جک از جنس آهن گالوانیزه و از لوله ساخته می‌شود. این وسیله پرکاربرد از سه بخش تشکیل شده است. اجزای این وسیله عبارت است از نری، مادگی و بخش رزوه.

بخش پایینی این نوع جک از لوله ساخته شده است و در مدل‌های گوناگون، ضخامت‌های مختلفی نیز دارد. رایج‌ترین و پرکاربردترین انواع جک‌های سقفی با قطر 6 سانتی متر و ضخامت ورق دو میلی متری ساخته می‌شوند. بخش بالایی این نوع از جک نیز از لوله تشکیل شده است که قطر آن به طور معمول 5 سانتی‌متر است و ضخامت ورق لوله نیز 2.5 میلی متر است.

به طور کلی جک‌ سقفی در دو مدل سنگین و سبک ساخته و در بازار عرضه می‌شوند. جک‌های سبک، بیشتر در پروژه‌های ساختمانی کوچک به کار گرفته می‌شوند و تحمل وزن پایین‌تری دارند. در مقابل جک‌های سنگین، می‌توانند وزن بیشتر را تحمل کنند و بیشتر در پروژه‌های ساختمانی بزرگ به کار برده می‌شوند. نوع جک مورد استفاده در پروژه‌های ساختمانی و یا اندازه آن‌ها به کاربرد و نیز درخواست مشتری بستگی داشته و جک‌ها را می‌توان در اندازه و تحمل بارهای گوناگون طراحی کرد.

جک‌های سقفی چگونه کار می‌کنند؟

روی لوله نری این وسیله همچنین سوراخ‌هایی برای تنظیم ارتفاع آن تعبیه می‌شود. این سوراخ‌ها دارای پین‌های فنردار هستند و در فواصل 10 سانتی متری از هم تعبیه می‌شوند. این سوراخ‌ها با استفاده از پیچ و مهره‌های بخش مادگی، با استفاده از رزوه و یا گوه متصل می‌شوند. به علاوه بخش نری جک‌ها نیز می‌توانند به صورت متحرک نیز ساخته شوند.

جک سقفی معمولا به صورت شاقول ساخته می‌شوند. شمع‌هایی نیز برای این منظور بر روی این وسیله تعبیه شده است که به صورت دو بازوی بزرگ و کوچک بوده و شکل یک گونیا را به خود می‌گیرند. مزیت استفاده از این شمع‌ها و جک‌های شاقول‌دار، تراز بودن آن‌ها است که می‌توانند به تراز بودن کف سازه کمک کنند. به علاوه این جک‌ها را نباید با لوله‌های درزدار تولید نمود زیرا از کیفیت و کارایی این وسیله خواهد کاست.

جک سقفی در چه پروژه‌هایی کاربرد دارد؟

جک‌های سقفی تقریبا در همه پروژه‌های عمرانی و ساختمانی کاربرد دارد. چه در حال ساخت یک خانه ویلایی و یک طبقه باشید و چه در حال ساخت آپارتمان و ساختمان‌های چند طبقه، این وسیله در آن کاربرد خواهد داشت. استفاده از جک‌های سقفی برای کفراژبندی انواع سقف‌ها و نیز نگه داشتن بار سقف، تا پایان مرحله ساخت آن کاربرد دارد. این وسیله به صورت موقت در زیر سقف‌های در حال ساخت استفاده شده و پس از طی مراحل ساخت، برداشته شده و در بخش‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جک‌های سقفی در چه اندازه‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

این نوع از جک معمولا اندازه استانداردی دارد که بیشتر در این اندازه ساخته می‌شود. سایز استاندارد این وسیله 3 متر و بیست سانتی متر و وزن تقریبی 14 کیلوگرم است. این گونه از جک‌های سقفی می‌توانند تا 1.5 تن بار را در سقف تحمل نمایند. البته سر جک‌ها نیز وزن‌های گوناگونی دارد و می‌تواند بین 4 تا 6 کیلوگرم وزن به جک اضافه کند. این وسیله در اندازه‌های دیگری نیز ساخته می‌شود که جک‌های 3.5 متری سر ثابت و سر جدا، جک‌های 4 متری سر ثابت و سرجدا و نیز جک‌های 5 متری نیز از آن جمله هستند.

جک زیرسقفی

انواع جک سقفی

این وسیله در شکل‌های گوناگونی ساخته و استفاده می‌شود. هر کدام از این انواع جک، در پروژه‌های ساختمانی خاصی مورد استفاده قرار گرفته و در اندازه‌های مختلفی نیز تولید می‌شوند. برخی از پرکاربردترین این جک‌های سقفی عبارت است از:

  • جک‌های سقفی صلیب‌دار
  • جک‌های سقفی بدون صلیب
  • جک‌های سقفی شمعی
  • جک‌های سقفی تلسکوپی
  • جک‌های سقفی U شکل عراقی

جک‌های سقفی صلیبی و یا صلیب‌دار پرکاربردترین نوع این وسیله در ایران هستند. این نوع از جک به شکل صلیب و یا به شکل حرف T انگلیسی است. این نوع از جک دارای یک رزوه در وسط این وسیله است که کار تنظیم ارتفاع آن را ساده‌تر می‌کند. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که این نوع ساختار باعث می‌شود تا این نوع از جک T شکل، تحمل بار کمتری داشته باشد اما هنوز هم در بیشتر موارد قادر به تحمل و انتقال بار سقف هست.

نوع پرکاربرد دیگر جک‌های سقفی، نوع U شکل و یا عراقی است. این نوع از جک نیز قابلیت تنظیم ارتفاع داشته و از آن می‌توان برای تیرچه پل‌ها نیز استفاده کرد. دهانه U شکل در این نوع از جک، برای ساخت تیرهای سقف بسیار کاربردی است. در این رابطه مقاله جک عراقی را مطالعه نمایید.

مزایای استفاده از جک سقفی چیست؟

گفتیم که این وسیله کاربردی، برای تحمل و نگه داشتن بارهای وارده بر سقف در حین عملیات ساخت آن به کار برده می‌شود. استفاده از این وسیله در مراحل ساخت سقف البته مزایای زیادی نسبت به روش‌های دیگر دارد. از جمله:

  1. این وسیله وزن کمی دارد و می‌توان آن را به راحتی در بخش‌های گوناگون بنا و نیز در پروژه‌های گوناگون جابه‌جا نمود.
  2. سرعت جمع کردن و برپا کردن این وسیله در زیر سقف بالا است و استفاده از آن نیز ساده است.
  3. تنظیم ارتفاع در این وسیله برای قرار گرفتن در زیر سقف سازه، به آسانی صورت می‌گیرد.
  4. به دلیل پیش ساخته بودن این وسیله، عملیات اجرایی برپایی آن به سادگی انجام شده و وقت زیادی از کارگر و معمار نمی‌گیرد.
  5. این وسیله اگر به صورت استاندارد ساخته شده باشد ایمنی بالا و نیز مقاومت خوبی دارد و می‌تواند سنگینی بار سقف را به خوبی تحمل نماید.

قیمت جک سقفی به چه عواملی بستگی دارد؟

هر کدام از مدل‌ها و نیز اندازه‌های گوناگون این وسیله ممکن است قیمت‌های متفاوتی نیز داشته باشد. یکی از مهم‌ترین عواملی که قیمت این وسیله را تعیین می‌کند، جنس آن است. اگر در ساخت این وسیله از ورق‌ها و یا لوله‌های فولادی و ضد زنگ استفاده شده باشد، این وسیله نیز گران‌تر خواهد بود. به علاوه درز دار نبودن این لوله‌ها نیز مهم است. به علاوه بر حسب طول جک‌های سقفی، این قیمت نیز بالاتر خواهد رفت. علاوه بر این قیمت این وسیله به کیفیت ساخت، قطر لوله و نیز وزن آن نیز بستگی دارد.

سخن آخر

جک سقفی یکی از وسایل پرکاربرد در هنگام ساخت سقف انواع سازه‌ها است. از این وسیله به خصوص برای ساخت سقف‌های بتنی، به طور گسترده استفاده می‌شود. این وسیله برای تحمل بار سقف و نگه داشتن آن به صورت موقت در زیر آن مورد استفاده قرار می‌گرد. این وسیله مقاومت بالایی داشته و در صورت مرغوبیت ساخت، تا سال‌ها می‌تواند در پروژه‌های گوناگون ساختمانی مورد استفاده قرار بگیرد.

جهت اطلاع از قیمت رزوه جک سقفی کلیک کنید.

پایه جک سقفی

قیمت انواع جک آرماتوربندی

نام محصولوزنقیمت
قیمت جک سقفی 4 متری16تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 3/5 متری سر ناودانی12تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 3/5 متری سر قوطی12تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 4/5 متری18تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 5 متری20تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 5/5 متری23تماس بگیرید.
قیمت جک سقفی 6 متری24تماس بگیرید.

سؤالات متداول

فاصله این جک های متناسب با میزان فشار وارده بوده و قابل محاسبه می باشد.

می توانید برای مشاوره با واحد طراحی و مهندسی (02154651000) تماس بگیرید.

در این مورد می توان به قطر لوله های به کار گرفته شده و چگونگی اتصال اجزا به یکدیگر اشاره کرد که تاثیر شایانی در کیفیت محصول دارد.

انواع جک های سقفی صلیب دار / جک سقفی بدون صلیب / جک سقفی U شکل عراقی / جک های شمعی/ جک شاقول کننده / جک فلزی و جک تلسکوپی در شرکت تنهاپولاد موجود است. 

جهت دریافت لیست قیمت جک سقفی 4 متری و لوازم قالب بندی تماس بگیرید.

تولید و فروش انواع جکهای سقفی ساختمانی

فروش کلیه لوازم و تجهیزات قالب بندی بتن